Bugarska: Severna Makedonija neće ući u EU dok god se ne otarasi jugoslovenskih kompleksa

CC BY 2.0 / EU2017EE Estonian Presidency / Arno Mikkor / Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov
Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Pratite nas
Antibugarska retorika u Severnoj Makedoniji se nastavlja zbog „starih kompleksa“ koji su se stvorili još u vreme socijalizma, izjavio je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.
„Na žalost trenutno Makedonijom upravlja politička elita koja je započela svoju karijeru u vreme komunističke Jugoslavije kada je Bugarska bila predstavljena kao glavni neprijatelj. Makedonski političari u poslednjih nekoliko dekada nisu uspeli da se otarase tog jugoslovenskog kompleksa i u želji da svom narodu uvedu nov identitet nastavili su da sprovode antibugarsku politiku“, rekao je on u intervjuu za list „Trud“.

Prema njegovim rečima, Makedonci su odlučili da „prevare“ Sofiju potpisivanjem sporazuma o dobrosusedstvu 2017. godine, međutim, uprkos tome nastavili su da sprovode svoju retoriku.

Pritom, naglasio je Karakačanov, od trenutka potpisivanja tog sporazuma Makedonci nisu promenili ni reči u svojim udžbenicima u kojima se predstavlja „netačna informacija o istoriji Bugarske, kao i o samim Bugarima“.

„Političari u Skoplju su smatrali da mogu lako da se provuku i da stupe u EU obučeni u te jugoslovenske odore, međutim, Bugarska je jednostavno rekla – ne može tako“, kazao je.

Karakačanov je takođe rekao i da Severna Makedonija nema razloga da se nada da će se stav Bugarske promeniti nakon parlamentarnih izbora u toj zemlji zakazanih za 4. april.

„Ako ne promene antibugarsku politiku, ako ne prestanu da se iživljavaju nad bugarskom manjinom u Makedoniji, šanse da uđu u sastav EU su nepostojeće“, zaključio je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala