Lavrov: Amerika se povlači iz Avganistana, priznajući krah svoje misije

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da Amerika povlači svoje snage iz Avganistana, faktički priznajući svoj poraz.
„Amerika ne povlači svoje vojnike tek tako – povlači ih, priznajući de fakto krah svoje misije“, rekao je Lavrov na Dalekoistočnom univerzitetu u Vladivostoku.
Upitan da li postoji mogućnost ulaska ruskih oružanih snaga u Avganistan, Lavrov je rekao da je odgovor očigledan.
„Da li ćemo uvoditi snage u Avganistan? Mislim da je odgovor očigledan“, rekao je Lavrov.
On je naglasio da raste opasnost od terorističkih napada u Avganistanu.
To je, kako je rekao, povezano s tim što avganistanska vlada ne želi da formira prelaznu vlast o čemu je postojao dogovor, kao i sa tim što Vašington ostavlja mogućnost da se situacija u zemlji reši silom.
Potresna avganistanska svakodnevica: Sahrana civila posle sukoba talibana i bezbednosnih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Kriza u Avganistanu
Na Avganistanu su se slomili svi koji su pokušali da u toj zemlji „uvedu red“
Ruski ministar je rekao i da će ODKB momentalno razmotriti mogućnosti za pomoć Tadžikistanu u slučaju napada boraca iz Avganistana.
„Ako bude napada na Tadžikistan to će odmah biti predmet diskusije u ODKB“, naveo je on.
On je dodao da se kao posledica blokade političkog procesa u Avganistanu formiraju džepovi u kojima deluju borci DAEŠ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Pri tome, dodao je Lavrov, pripadnici ove terorističke organizacije ciljano se razmeštaju u severnim pokrajinama na granicama sa ruskim saveznicima.
Ponovio je da se situacija u Avganistanu drastično pogoršava.
Rusija će, kako je rekao, učiniti sve da spreči bilo kakav pokušaj agresije protiv saveznika u ODKB, što podrazumeva i uključivanje ruske vojne baze na granici između Tadžikistana i Avganistana.
Podsetimo, SAD su saopštile da su već povukle skoro 90 odsto snaga a da preostali vojnici treba da se povuku do kraja septembra.
U Avganistanu traju sukobi vladinih snaga i talibana koji su zauzeli značajan deo teritorija u seoskih oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.
Vašington i talibani su prošle godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum u poslednjih 18 godina koji predviđa povlačenje stranih snaga, razmenu zarobljenika i početak dijaloga između snaga u Avganistanu.
Pročitajte još:
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala