Bela kuća: Povlačenje vojske iz Avganistana ne znači da je misija ispunjena

© REUTERS / US ARMYPovlačenje američkih trupa iz Avganistana
Povlačenje američkih trupa iz Avganistana - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države povlače svoje trupe iz Avganistana, jer problem u zemlji nema vojno rešenje i tamošnje prisustvo vojnika ne donosi koristi; Vašington ne ocenjuje svoje postupke izjavom da je misija ispunjena, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„On (američki predsednik Džozef Bajden) je odluku doneo nakon jasne procene, delom i zato što nikada nije video vojno rešenje“, objasnila je Psakijeva.
Portparolka je dodala da je posle dolaska nove administracije doneta odluka o vremenu povlačenja trupa, a Vašington nastavlja da diplomatski i kroz humanitarnu i bezbednosnu pomoć podržava tekući proces u Avganistanu, uključujući političke pregovore.
„Fundamentalno pitanje sa kojim se suočio (Bajden) je ─ da li je posle 20 godina ima smisla da se uključi još više američkih vojnika u građanski rat u Avganistanu“, istakla je ona.
Prema njenim rečima, pre 20 godina, kada je operacija počela, Vašington je postigao svoje ciljeve: našao je teroriste koji su napali Njujork 11. septembra, izveo pred lice pravde lidera Al Kaide (terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji) Osamu bin Ladena i ograničio mogućnost da Al Kaida preti SAD.
Avganistanski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Kriza u Avganistanu
Bežanje od talibana: Više od hiljadu avganistanskih vojnika povuklo se u Tadžikistan
Ona je dodala da je administracija shvatala da će povlačenje trupa dovesti do porasta nasilja i zakomplikovati bezbednosnu situaciju.
„Da nismo doneli ovu odluku, to bi imalo ozbiljne posledice“, istakla je portparolka Bele kuće.
Prema njenim rečima, Sjedinjene Američke Države povlačenje svojih trupa ne ocenjuju kao izjavu da je „misija ispunjena“. „Ovo je dvadesetogodišnji rat koji nije dobijen vojnim putem“, zaključila je Psakijeva.
Ona je dodala da rešenje situacije u Avganistanu može biti samo političko i da više nema koristi od vojnih dejstava.  

SAD nisu podnele izveštaj Savetu bezbednosti

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući izjave Bele kuće o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, podsetila da međunarodna koalicija nije podnela izveštaj Savetu bezbednosti UN o svom radu.
TELEGRAMMMM "{$url}"
„I samo nekih 20-tak godina i nebrojeno ljudskih života (jer se oni, prema tradiciji, ne računaju) bili su potrebni Sjedinjenim Američkim Državama da dođu do ove duboke misli“, napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.
Zaharova je podsetila da su Amerikanci ušli u Avganistan pod mandatom Saveta bezbednosti UN.
„Istina, nijednom nisu podneli izveštaj međunarodnoj zajednici o obavljenom poslu. Rezultat je, kako se kaže, očigledan“, dodala je ona.
U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Taliban koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.
Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala