Tri opcije: Crna Gora blizu dogovora sa zapadnim bankama da se reši kineskog duga

© Foto : Youtube/Bemax d.o.o. Montenegro/PrintscreenAuto-put kroz Crnu Goru, deonica Smokovac-Mateševo
Auto-put kroz Crnu Goru, deonica Smokovac-Mateševo - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Crna Gora je blizu dogovora da sa evropskim i američkim bankama zameni ili refinansira skoro milijardu dolara duga Kini za auto-put i nada se da će kamata biti ispod jedan odsto, rekao je ministar ekonomije Jakov Milatović.
Crna Gora je pozajmila 944 miliona dolara od Kine 2014. za finansiranje 41 kilometra autoputa, a tada je premijer bio sadašnji predsednik Milo Đukanović.
Milatović je za Rojters kazao da premijer Zdravko Krivokapić radi na tome da smanji troškove, jer kineski kredit ima 2 odsto kamate, te da smanji valutni rizik, pošto je pozajmica u dolarima.
„Pregovaramo sa većim brojem zapadnih banaka iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Zasigurno ćemo to uraditi sa zapadnim bankama“, kazao je Milatović i dodao da traže kamatu „manju od jedan odsto“.
Naveo je da postoje tri opcije - refinansiranje, zamena pozajmice ili kombinacija te dve opcije.
„Verujemo da možemo da dobijemo mnogo bolje uslove, veoma sam optimističan“, poručio je Milatović.
Izgradnja auto-puta Bar-Boljare, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Rojters: Crna Gora pregovara sa EU o kreditu zbog kineskog duga, spremna da proda državnu imovinu
Crnogorski ministar ekonomije nije želio da kaže imena evropskih i američkih banaka sa kojima se pregovara, ali je rekao da bi rešenje moglo da bude tu uskoro, odnosno da se broji u nedeljama.
Milatović je kazao i da se turistički sektor Crne Gore snažno oporavlja i da je turistička aktivnosti između 70 i 80 odsto one iz 2019, a da se potpuni oporavak očekuje do kraja 2022.
Vlada predviđa rast ekonomije od 10.5 odsto u 2021. sa inflacijom od oko dva odsto i rast ekonomije od šest do sedam odsto 2022.
Ministar je naveo i da je Krivokapićeva vlada nasledila loše vođena državna preduzeća, pa ministri razmatraju mogućnosti kreiranja profesionalno vođenih nacionalnih holding kompanija koje bi upravljale imovinom.
„To je nešto što je Grčka radila u periodu oporavka, to je pravi način da bismo privatizovali neku imovinu i učinili neka preduzeća u državnom vlasništvu efikasnijim i na kraju dana obezbedili povraćaj imovine za poreske obveznike. Neka imovina bila bi prodata, nekima bi upravljao holding“, naveo je Milatović.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala