Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Tadžikistan tražio pomoć od ODKB-a zbog situacije u Avganistanu

© AP Photo / Pogranične trupe TadžikistanaAvganistanski vojnici na tadžikistansko-avganistanskoj granici
Avganistanski vojnici na tadžikistansko-avganistanskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Tadžikistan je pozvao saveznike iz Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) da mu pomognu da izađe na kraj sa izazovima koji dolaze od Avganistana.
„Tadžikistan, kao zemlja sa najdužom granicom sa Avganistanom, preduzima potrebne mere da obuzda situaciju i suprotstavi se pretnjama i izazovima koji dolaze iz ove zemlje. Ali, uzimajući u obzir situaciju u regionu, kao i činjenicu da su određeni delovi granice sa Avganistanom teško pristupačni, teško da može sam da izađe na kraj sa ovom situacijom“, izjavio je stalni predstavnik Dušanbea u ODKB Hasan Sultonov na sednici stalnog saveta ove organizacije.
U zemlji smatraju da situacija zahteva „adekvatan odgovor“ ODKB-a. Neophodno je, između ostalog, ojačati potencijal „za zaštitu južnih granica“, dodao je Sultonov.
TELEGRAMMMM "{$url}"
„U tom kontekstu ostaje aktuelna potreba da se osigura realizacija odluke Saveta za kolektivnu bezbednost od 23. septembra 2013. o pružanju pomoći Republici Tadžikistan u jačanju tadžikistansko-avganistanske granice. Stoga bismo želeli da pozovemo države-članice organizacije da daju svoj doprinos punoj primeni ovog dokumenta“, zaključio je stalni predstavnik.
U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Taliban (organizacija zabranjena u Rusiji), koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Nestabilnost raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.
Vašington i predstavnici Talibana potpisali su 2020. godine u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazumom je predviđen odlazak stranog kontingenta, razmena zarobljenika i početak međuavganistanskog dijaloga.
Avganistanski komandosi kao podrška bezbednosnih snaga u Faizabadu nakon što su talibani zauzeli okruge Badahšana u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Kremlj upozorava: Situacija u Avganistanu se destabilizuje
Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, situacija u Avganistanu se ubrzano pogoršava – „uključujući i u kontekstu brzog povlačenja američkih i drugih trupa NATO-a“. Lavrov je podsetio da je nedavno predsednik Rusije Vladimir Putin održao telefonske razgovore sa liderima Tadžikistana i Uzbekistana i da je u kontaktu sa predsednicima drugih zemalja Srednje Azije. Prema rečima ruskog ministra, Moskva će učiniti sve da zaustavi svaku agresiju protiv svojih saveznika u ODKB-u, uključujući i upotrebu svoje vojne baze na tadžikistansko-avganistanskoj granici.
Predstavnici sekretarijata ODKB-a posetili su u utorak granicu, procenili situaciju i o njoj će podneti izveštaj stalnom savetu organizacije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala