Rusija proteruje estonskog diplomatu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaAutomobil ambasadora Estonije ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Automobil ambasadora Estonije ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Estonski konzul u Sankt Peterburgu Mart Late proglašen je za personu non grata i mora da napusti teritoriju Ruske Federacije u roku od 48 sati, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„U Ministarstvo spoljnih poslova je 7. jula pozvana otpravnica poslova ambasade Estonije u Rusiji Ula Ujbo. Ruska strana uputila je oštar protest protiv aktivnosti u vezi sa prikupljanjem obaveštajnih podataka koji nisu u skladu sa diplomatskim statusom konzula Generalnog konzulata Estonije u Sankt Peterburgu Marta Latea. Pomenuti zaposleni u estonskom konzulatu proglašen je za personu non grata i mora da napusti teritoriju Rusije u roku od 48 sati“, navodi se u saopštenju.
U Ministarstvu su ukazali na neprihvatljivost pokušaja da se incident sa konzulom prikaže u lažnom svetlu. Rusija ima nepobitne dokaze o nezakonitim aktivnostima estonskog diplomate.
Otpravnica poslova nije komentarisala situaciju.
Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je u utorak da je u Sankt Peterburgu uhapšen estonski konzul Mart Late zbog špijunaže. Late je uhvaćen sa poverljivim dokumentima koje mu je predao ruski državljanin. FSB su saopštili da su takve aktivnosti očigledno neprijateljske prema Rusiji. Protiv diplomate će se preduzeti mere u skladu sa međunarodnim pravom.
Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Estonije izjavilo je da je pritvaranje Latea „insceniranje i provokacija“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala