Mađarska dodelila državnu nagradu ruskom ministru industrije za isporuke „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaMinistar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov
Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto uručio je ministru industrije i trgovine Rusije Denisu Manturovu najvišu državnu nagradu za strance – orden Mađarske „Za zasluge“ III stepena „Srednji krst sa zvezdom“ za njegovu izuzetnu ulogu u mađarskoj kampanji vakcinacije protiv virusa korona.
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) isporučena zemlji „spasila je živote miliona građana“, saopštila je mađarska strana na dodeli nagrada na „Inopromu 2021“.
„Sećam se našeg telefonskog razgovora od 30. oktobra, kada sam prvi put pitao za mogućnost isporuke ruske vakcine. U januaru je, posle dugih i ozbiljnih pregovora, potpisan ugovor... Na vreme smo dobili dva miliona doza ‘Sputnjika Ve’. U ovom trenutku one su iskorišćene 99,9 odsto, odnosno skoro milion mađarskih građana je primilo ovu vakcinu. Da nismo potpisali ovaj ugovor i da nije bilo vaše lične kontrole nad isporukama, ne bismo sproveli najbržu kampanju vakcinacije u Evropskoj uniji. Bez vašeg ličnog učešća ne bismo dostigli cifru od 75 odsto vakcinisanih među odraslom populacijom... Hvala vam, dragi prijatelju!“, rekao je Sijarto.
Manturov je sa svoje strane naglasio značaj mađarske pomoći u isporukama komponenata za respiratore, a takođe izrazio nadu za dalju aktivnu ekonomsku saradnju između zemalja.
Pakovanja vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2021
U Mađarsku stigla partija vakcine „Sputnjik Ve“
„Veoma sam zahvalan na takvoj proceni našeg zajedničkog rada u svim oblastima“, rekao je ruski ministar.
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u već 68 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,5 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze vakcine tokom vakcinacije, pružajući dugotrajniji imunitet.
Mađarska je u novembru 2020. postala prva zemlja Evropske unije kojoj su isporučeni uzorci vakcine „Sputnjik Ve“ za sprovođenje ispitivanja. U januaru 2021. godine, Mađarski nacionalni institut za farmakologiju i bezbednost hrane završio je proveru dokumentacije o vakcinama „Sputnjik Ve“ i preliminarno odobrio ovaj preparat. Konačnu odluku o upotrebi ruske vakcine trebalo je da donese Nacionalni centar za javno zdravlje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala