Crna Gora ima rešenje za Kinu?

© Sputnik / Aleksandar MilačićIzgradnja auto-puta Bar-Boljare, Crna Gora
Izgradnja auto-puta Bar-Boljare, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović tvrdi da je Crna Gora na nekoliko nedelja od postizanja dogovora sa evropskim i američkim bankama o zameni ili refinansiranju gotovo milijardu dolara duga prema Kini i nada se da će smanjiti kamatnu stopu na dug ispod jedan odsto.
Crna Gora je 2014. godine pozajmila 944 miliona dolara od Kine za finansiranje deonice puta od 41 km, koju su oponeneti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića prozvali „put u nigde“, rekavši da pokazuje tipično rasipništvo tokom njegove vlasti.
Đukanović je, dodaje se, te optužbe negirao.
„Pregovaramo sa brojem zapadnih banaka iz Evrope i Sjedinjenih Država. Zasigurno je da će dogovor biti sklopljen sa zapadnim bankama,“ rekao je Milatović u izjavi za Rojters.
Dodao je da traži kamatnu stopu od "manje od jedan odsto" za dug
„Postoje dve mogućnosti: prva je refinansiranje, a druga zamenjivanje zajma, dok je treća opcija kombinacija prethodne dve,“ rekao je ministar i kaže da je optimističan po tom pitanju, kao i da veruje da Crna Gora može dobiti i mnogo bolje uslove.
Milatović je, prenosi agencija, odbio da kaže koje su evropske ili američke banke u pitanju, ali je na pitanje kada bi moglo doći do rešenja rekao: „Uskoro - mislim da su nedelje u pitanju“.
Kineski zajam je podignut 2014. godine kod državne Kineske izvozno-uvozne banke (EXIM) sa šestogodišnjim grejs periodom i dodatnim rokom dospeća od 14 godina.
Glavnica već počinje da se isplaćuje.
Neimenovani izvor za kojeg Rojters kaže da je upoznat sa pregovorima, izjavio je da će Crna Gora verovatno zameniti dug i nastaviti pregovore o refinansiranju, a zatim prekinuti zamenu kada se pregovori o refinansiranju uspešno završe.
U podnaslovu "Zarobljena država", Rojters piše da je Crna Gora vekovima bila suočena sa promenama velikih sila, mada se, kako navode, nakon raskida državne zajednice sa Srbijom 2006. godine pridružila NATO-u 2017. godine i gaji nade da će postati članica EU u ovoj deceniji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala