Amerika optužuje „ruske hakere“ za napad na sajt republikanaca; Rusija tvrdi da su optužbe izmišljene

© Depositphotos.com / GorodenkoffDarknet
Darknet - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Američka agencija Blumerg objavila je da su hakeri, navodno povezani s Rusijom, prošle nedelje hakovali sajt Nacionalnog komiteta Republikanske partije SAD. Ruska ambasada u SAD je reagovala, ističući da su te tvrdnje - izmišljotina.
Kako su naveli izvori Blumberga, hakeri pripadaju grupi koja je poznata kao ART29 ili „Kozi ber“. Nije poznato do kojih su podataka hakeri došli i da li su uspeli da ukradu neke podatke.
Pritom, predstavnik Nacionalnog komiteta Republikanske partije je opovrgao informaciju da su sistemi komiteta hakovani, saopštila je agencija. Pretpostavlja se da su hakeri izvršili napad pomoću IT-provajdera komiteta kompaniju „Sineks“.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je komentarisao tvrdnje i rekao da SAD nastavljaju da izmišljaju bajke o hakerskim napadima koji su navodno povezani sa Moskvom i dodao da to očigledno rade oni koji ne žele normalizaciju odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.
„Oni izmišljaju raznovrsne bajke, pričaju o nekim događajima, koji ne samo da nemaju osnova, već i ne postoje razlozi za pojavu takvih priča. Ipak se sve to nastavlja“, rekao je Rjabkov.
I Ruska ambasada u SAD je navela da su navodi o napadu „ruskih vladinih hakera“ na sajt Nacionalnog komiteta Republikanske partije SAD izmišljeni.
„Skrenuli smo pažnju na publikaciju u ‘Blumbergu’ od 6. ​​jula o navodnom hakerskom napadu ''ruskih vladinih hakera' na kompjuterski sistem Nacionalnog komiteta Republikanske stranke. Mi takve izmišljotine odbacujemo. Naglašavamo da je sama stranka negirala činjenicu sajber napada. Nema dokaza da se napad dogodio“, izjavili su u ambasadi Rusije.
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Rusija poručuje Americi i Velikoj Britaniji: Uspostavite red u svojoj zemlji
Diplomatska misija je pozvala novinare da se „sete profesionalne etike i da prestanu sa optužbama“ i napomenule da su se ruski i američki lideri na samitu u Ženevi 16. juna dogovorili da obnove dijalog o sajber-bezbednosti na nivou eksperata.
„Mi smo uvereni da će profesionalne rasprave po svim pitanjima povezanim sa sajber sferom omogućiti ekspertima da zajedničkim silama ojačaju zaštićenost informacione infrastrukture naših država. Neosnovane optužbe zasnovane na navodima anonimnih ljudi samo ometaju rad“, dodali su u ambasadi.
 
Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari i sajber napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da zapadne zemlje nisu predočile nikakve dokaze. Moskva je takođe više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala