Rusija poručuje Americi i Velikoj Britaniji: Uspostavite red u svojoj zemlji

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama negira umešanost ruskih državnih struktura u sajber-napade na različite objekte u SAD i van njenih granica, o kojoj se govori u zajedničkom dokumentu britanskih i američkih obaveštajnih službi.
„Kategorički odbacujemo umešanost ruskih državnih struktura u napade 'na vladine i privatne objekte u SAD i van njihovih granica“, saopštila je ruska ambasada.
Diplomate ističu da je borba protiv sajber-kriminala prioritet za Rusiju i sastavni deo njene državne politike za suzbijanje svih oblika kriminala.
Navodi se da je predsednik Rusije Vladimir Putin još u septembru prošle godine predložio kompleksni program mera za uspostavljanje rusko-američke saradnje u sferi međunarodne informacione bezbednosti. Tada je, između ostalog, predlagano da se održavaju neprekidni i efikasni kanali komunikacije između kompetentnih organa dve zemlje. Pored toga, sajber-bezbednost je bila tema na rusko-američkom samitu u Ženevi u junu ove godine.
„Nadamo se da će američka strana odustati od prakse neosnovanih optužbi i da će se usredsrediti na profesionalnu saradnju sa ruskim ekspertima u cilju jačanja međunarodne informacione bezbednosti“, poručuju ruske diplomate.
Istovremeno, ambasada predlaže da se, umesto toga, uspostavi red na američkoj teritoriji odakle se vrše konstantni napadi na objekte kritične infrastrukture u Rusiji.
Ranije su američka i britanska obaveštajna služba optužile u zajedničkom izveštaju Glavnu obaveštajnu upravu Generalštaba Oružanih snaga Rusije (GRU) za hakerske napade na stotine vladinih i privatnih struktura širom sveta i upozorile da najverovatnije i dalje ima pokušaja hakovanja.
Zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i sajber-napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da zapadne zemlje nisu navele nikakve dokaze. Moskva je više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala