110 godina rivalstva

© AP Photo / Alessandro GarofaloFudbaleri Engleske proslavljaju gol protiv Ukrajine
Fudbaleri Engleske proslavljaju gol protiv Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Fudbaleri Danske i Engleske sastaće se u sredu na Vembliju u polufinalu Evropskog prvenstva, a tim povodom navodimo nekoliko činjenica koje se vezuju za ove dve reprezentacije. Prva je da je prošlo 110 godina od prve utakmice dve selekcije.
Prvi susret dve reprezentacije desio se daleke 1911. godine, a od tada su se Englezi i Danci sastali 21 put.
Englezi su slavili 12 puta postigavši 36 golova, dok su Danci iz međusobnih duela samo četiri puta izašli kao pobednici uz 20 postignutih golova. Dve selekcije pet puta su igrale nerešeno.
Hari Kejn je postigao gol posle samo četiri minuta igre protiv Ukrajine u četvrtfinalu EURO, ali je Danska postigla drugi najbrži gol ikada na evropskim prvenstvima. Napadač Jusuf Pulsen bio je precizan posle jednog minuta i 39 sekundi protiv Belgije u grupnoj fazi aktuelnog takmičenja.
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Stepijeva kontra: San o 1992. godini
Nadimak skandinavskog tima „Danski dinamit“ datira iz osamdesetih godina prošlog veka kada su navijači osmislili skandiranje „Mi smo crveni, mi smo beli, mi smo Danski dinamit!“.
I danas pevana, ova pesma je bila veliki hit u zemlji. A Danci su bili naročito „eksplozivni“ 1992. godine kada su osvojili EURO u Švedskoj.
Danci su svoj četvrtfinalni meč protiv Češke odigrali u Bakuu, te su proputovali više od 8.000 kilometara u proteklih pet dana.
Sa druge strane, Englezi su van Londona nastupali samo jednom tokom čitavog turnira, i to je bio njihov pređašnji susret sa Ukrajincima u Rimu.
Kada je reč o godinama i iskustvu, Danci su u prednosti. Prosečna starost danskih fudbalera je 27 godina, dok Englezi sa prosekom od 24 godine predstavljaju jedan od najmlađih sastava na prvenstvu.
Danski kapiten Simon Kjaer, tridesetdvogodišnji centralni bek, za reprezentaciju je odigrao 112 utakmica, dok je engleski napadač Rahim Sterling, sa 26 godina starosti najiskusniji engleski fudbaler koji je za reprezentaciju odigrao 66 utakmica.
Dvadesetdrugi međusobni duel selekcija Engleske i Danske moći ćete da pratite uživo tekstualnim putem na stranicama Sputnjik sporta.
Fudbal je emocija /video/
Rekord koji bukvalno niko nije mogao da predvidi /video/
Urnebesni Italijan u epizodi: „Maziću ga, paziću ga i – nazvaću ga Đordi“ /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala