Samo muž i žena mogu usvojiti dete u Mađarskoj

CC0 / Pixabay / Porodica
Porodica - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Najviši evropski nadzornik za ljudska prava rekao je danas da nedavno uveden zakon u Mađarskoj koji reguliše brak i rodni identitet, rizikuje da diskriminiše LGBT osobe.
Izmene mađarskog ustava u decembru 2020. godine izmenile su definiciju porodica i isključile transrodne i LGBT osobe sa definicijom da je „majka žena, a otac muškarac“, piše AP.
Venecijanska komisija koja se bavi pitanjima za ljudska prava Saveta Evrope iz 47 država, rekla je da bi mađarski „Omnibus zakon“ mogao da odgovara samo heteroseksualnim roditeljima.
„Ovaj ustavni amandman ne treba koristiti kao priliku za povlačenje postojećih zakona o zaštiti pojedinaca koji nisu heteroseksualci ili za izmenu tih zakona na njihovu štetu“, navodi se u analizi mišljenja komisije o zakonima.
Brakovi između dve osobe istog pola su u Mađarskoj zakonom zabranjeni, ali su istopolna građanska partnerstva priznata. Zakon proglašava da samo bračni parovi mogu usvajati decu. Ovaj zakon direktno isključuje mogućnost parova sa istim polom ili samcima da usvoje dete.
Komisija je rekla da bi trebalo uspostaviti jasne kriterijume za ozvaničavanje ove nove „diskrecione moći“ ministra da pruži ili odbije saglasnost za usvajanje deteta.
Savet Evrope nije deo Evropske Unije, ali mišljenja Venecijanske komisije uzima u obzir izvršna vlast EU kada se dvoumi po nekim pitanjima, prenosi Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala