Moskva: Nadamo se da „duboka država“ u SAD neće „progutati“ rezultate samita u Ženevi

© Sputnik / Vladimir Baranov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije na Kremlju
Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Moskva se nada da „duboka država“ u Sjedinjenim Američkim Državama neće obezvrediti rezultate samita u Ženevi i da neće doći do revidiranja sporazuma lidera Rusije i SAD, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Očekivanja pre samita su u mnogim prestonicama prelazila sve mere i ono što strane mogu postići, s obzirom na tradicionalnu distancu o mnogim pitanjima. Ipak, po mom mišljenju, samit je prošao uspešno i sa rezultatima koje ćemo, kako se nadamo, uspeti da sačuvamo, i nadamo se da se neće dogoditi da takozvana 'duboka država' proguta te rezultate kao što je bio slučaj, nažalost, u prošlosti za vreme administracije (bivšeg predsednik Donalda) Trampa“, objasnio je diplomata.
Takođe je istakao da je sastanak u Ženevi ostavio na njega utisak.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Putin: Odbrambena sposobnost Rusije po nekim parametrima nadmašila Ameriku
„Želim da istaknem da američka strana nije pokušavala da želje predstave kao stvarnost. Odnosno, realni pristupi i procene bile su karakteristične za ceo američki tim koji je pratio predsednika Džoa Bajdena. S obzirom na to, nadam se da neće doći do suštinske revizije dogovora koji su postignuti na najvišem nivou“, istakao je diplomata.
Prema njegovim rečima, postoji šansa za normalizaciju odnosa sa Amerikom.
„Ne samo da postoji šansa, nego je veća nego što su mnogi mislili pre samita, a samim tim biće neoprostivije ako se ona propusti“, rekao je Rjabkov, istakavši da je ruska strana odmah po povratku u Moskvu pristupila realizaciji sporazuma koji su postignuti na rusko-američkom samitu u Ženevi.
„Prilično brzo smo preneli Amerikancima naše predloge o tome kako da se organizuje dijalog u sferi strateške stabilnosti, bez pauze smo pristupili razgovoru o sajber-bezbednosti, održali poslovne razgovore o bilateralnim odnosima“, pojasnio je Rjabkov.
Takođe je istakao da napredak ometaju nakupljeni problemi.
„Shodno tome, predviđam ozbiljne poteškoće. Mnoge okolnosti otežavaju napredak: negativna pozadina u odnosu prema Rusiji u Americi u medijima i na Kapitol hilu, zatim veliki broj zapuštenih pitanja pitanja kada je potrebno trošiti vreme i snage kako bi se raščistila situacija“, precizirao je on.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala