Putin: Odbrambena sposobnost Rusije po nekim parametrima nadmašila Ameriku

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Odbrambena sposobnost Rusije je po nekim parametrima nadmašila mnoge zemlje sveta, uključujući i Sjedinjene Američke Države, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Odbrambena sposobnost je dostigla veoma visok nivo i po mnogim parametrima, najvažnijim, premašila je mnoge zemlje sveta. Po nekim parametrima, između ostalog, i Sjedinjene Američke Države“, rekao je Putin.
On je istakao da je period unipolarnog sveta prošao, i da se Rusija razvija bez obzira na to kakve joj se sankcije uvode. Kako kaže, ruska ekonomija je uspela da se prilagodi zapadnim sankcijama.
„Kakve god sankcije primenjivali protiv Rusije, čime god nas plašili, Rusija se ipak razvija, njen ekonomski suverenitet se povećava, odbrambena sposobnost je dostigla veoma visok nivo“, konstatovao je ruski lider.
Prema njegovim rečima, partneri u SAD shvataju da se svet menja, ali pokušavaju da održe svoj monopol.
„Svet se kardinalno menja. A naši partneri u SAD, sa jedne strane, shvataju to – i zato je i održan sastanak u Ženevi. Sa druge strane, po svaku cenu pokušavaju da zadrže svoj monopolski položaj i odatle i pretnje i dalje destruktivno ponašanje – i sa tim vojnim vežbama, provokacijama, sankcijama“, ocenio je Putin.
Prema njegovim rečima, Rusija neće preduzimati kontra mere sebi na štetu, reagujući na američko gaženje „crvenih linija“.
„Ne planiramo i nećemo preduzimati recipročne korake koji nama samima štete. Na primer, Amerikanci do danas lete u svemir sa našim raketnim motorima, naši raketni motori se i dalje naširoko koriste kako bi američki svemirski brodovi leteli u svemir. Decenijama smo ih isporučivali, zašto bismo prestali, sebi na štetu? Ako oni pređu neke granice, mi nalazimo asimetrične odgovore koji su dovoljno osetni za naše partnere“, rekao je Putin tokom „Direktne linije“.
Govoreći o sastanku sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Ženevi, Putin je rekao da se s njim sastao jer od američkog predsednika mnogo toga zavisi.
Takođe je istakao da SAD grade odnose sa partnerima i saveznicima s prezirom, što se nikome ne sviđa.
„Nadam se SAD nemaju takav odnos samo prema nama, nego i prema partnerima, čak i saveznicima. Mislite da je njima drago kada s njima razgovaraju s prezirom? To se nikome ne sviđa“, rekao je ruski lider.
Putin je rekao da se nada da će odnosi Rusije i SAD ući i normalne okvire.
Ruski predsednik Vladimir Putin  18. put odgovara na pitanja građana. Pratite događaj na Sputnjiku iz minuta u minut.
Pogledajte i kako je Putin odgovorio na pitanje o svom nasledniku na mestu predsednika Rusije:
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala