Lavrov o američkim pritiscima: Na neprijateljske korake odgovaraćemo oštro i odlučno

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Samit Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u Ženevi održan je „iskreno i poslovno“, ali gotovo odmah se američka strana vratila na predavanja i zahteve, u Vašingtonu bi trebalo da shvate da su pokušaji vođenja dijaloga sa Moskvom sa pozicije sile osuđeni na neuspeh, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Prema našem mišljenju, rusko-američki samit održan je iskreno i poslovno. Uspeli smo detaljno da razmotrimo situaciju u bilateralnim poslovima, razmenimo mišljenja o strateškoj stabilnosti, kontroli naoružanja i regionalnim sukobima“, rekao je Lavrov u intervjuu za indonežanski list „Rakjat merdeka“.
On je dodao da su strane pokazale želju da shvate jedna drugu.
Prema njegovim rečima, glavni rezultat samita je „iako skroman, ali ipak korak napred ka obnavljanju normalnosti između naših zemalja“ koja je, „čvrsto smo uvereni, nemoguća bez uzajamnog poštovanja i uzimanja u obzir međusobnih interesa“.
Lavrov je istakao da je ruski lider jasno ukazao da je rezultat u svim oblastima moguć samo pronalaženjem međusobno prihvatljivog balansa interesa na strogo paritetnoj osnovi.
Britanski razarač Defender  - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Bela kuća: Cilj SAD ─ stabilniji odnosi sa Rusijom
„Na pregovorima nije bilo primedbi. Međutim, gotovo odmah po njegovom završetku, američki zvaničnici, uključujući učesnike sastanka u Ženevi, još jače su pristupili ka prethodnim ‘bukvicama’: kažu navodno, ‘pokazali smo Moskvi, jasno smo je upozorili, izneli zahteve’. Inače, sva ova ‘upozorenja’ počela su da prate pretnje: ako Rusija ‘u roku od nekoliko meseci’ ne prihvati ‘pravila igre’ utvrđena u Ženevi, biće podvrgnuta novom pritisku“, objasnio je Lavrov .
„Pokušaji vođenja dijaloga sa nama sa pozicije sile u startu su osuđeni na propast – na neprijateljske korake odgovaraćemo oštro i odlučno“, naglasio je šef ruske diplomatije.
On je zaključio da, ukoliko Sjedinjene Američke Države zaiste žele stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom, onda treba da sarađuju iskreno.
Prvi sastanak lidera Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, održan je u Ženevi 16. juna. Nakon sastanka Putin je izjavio da se sa Bajdenom dogovorio da se započnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Prema njegovim rečima, obe države su svesne svoje posebne odgovornosti za stratešku stabilnost u svetu. Osim toga, predsednici su usvojili zajedničku izjavu u kojoj se navodi da Rusija i SAD ponovo potvrđuju da se pridržavaju principa da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da se on nikada ne sme pokrenuti.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala