Bela kuća: Cilj SAD ─ stabilniji odnosi sa Rusijom

© AFP 2023 / SEYRAN BAROYANBritanski razarač "Defender "
Britanski razarač Defender  - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Portparolka Bele kuće Džen Psaki nije želela da komentariše izjavu predsednika Rusije o učešću američkog izviđačkog aviona u incident sa britanskim razaračem na Crnom moru. Ona je istakla da je cilj Sjedinjenih Američkih Država je da krenu ka stabilnijim i predvidljivijim odnosima sa Rusijom.
Novinari su portparolku pitali da li su se Sjedinjene Američke Države koordinisale sa britanskim brodom i da li je to bila, kako je rekao Putin, provokacija?
„Ne mogu da (pružim) nikakve detalje ili potvrdim“, odgovorila je portparolka Bele kuće, predloživši novinaru da se za konkretnije informacije obrati Pentagonu.
„Kako je istakao predsednik (SAD Džo Bajden) naš cilj je, naravno, da se krećemo ka predvidljivijim i stabilnijim odnosima sa Rusijom“, dodala je Psakijeva na redovnom brifingu.
Portparolka je istakla da je američki predsednik zainteresovan za što skorije kontakte sa Rusijom radi razvijanja ženevskih sporazuma, ali će oni biti na nivou ispod šefova država.  
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin na godišnjoj direktnoj liniji izjavio da je situacija sa britanskim razaračem predstavljala kompleksnu provokaciju koju nisu samo izveli Britanci, već i Amerikanci. Putin je primetio da je britanski razarač popodne ušao u ruske teritorijalne vode, a da je isto jutro sa jednog od vojnih aerodroma NATO-a u Grčkoj poleteo američki strateški izviđački avion.
Podsetimo, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila je 24. juna tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Prema navodima ruskog vojnog resora, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala