Kristalno jasna poruka Španije: Ne priznajemo nezavisno Kosovo i to se neće promeniti

© Flickr / steve_hZastava Španije
Zastava Španije - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolome Molina izjavio je da ta zemlja ne priznaje nezavisno Kosovo i da se to neće promeniti čak i kada bi otvorili kancelariju u Prištini.
Ambasador je u intervjuu za "Kurir" rekao da je stav njegove zemlje o priznanju Kosova čvrst, široko podržan i nepromenljiv, kao i da se Španija uvek zalagala za poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da je uvek pozivala da se ispune obaveze iz Briselskog sporazuma. 
Zastava Izraela - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Ambasador Izraela otkrio pod čijim je pritiskom priznata nezavisnost Kosova, spomenuo i Srbiju
"Radi se o stavu koji je usaglašen sa svim političkim akterima i koji se temelji na apsolutnom poštovanju međunarodnog prava od strane Španije. Jednostrana nezavisnost, koju je ta teritorija proglasila 2008, predstavljala je kršenje jednog od osnovnih načela teritorijalnog integriteta", rekao je Bartolome Molina.
Upitan da li je EU dovoljno jak posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, španski ambasador kaže da jeste i da treba da bude.
"Stabilnost Balkana je stabilnost EU. U okviru EU pored toga postoje različiti senzibiliteti, tako da posredovanje EU garantuje više nego drugih mogućih aktera - neutralnost i ravnotežu u pregovorima. Takođe, ne treba zaboraviti da je Srbija zemlja kandidat, a da teritorija Kosovo učestvuje u procesu pridruživanja i stabilizacije", rekao je Bartolome Molina.
Govoreći o pandemiji korona virusa, ambasador Španije ističe da nas je ona naučila da su u teškim trenucima saradnja i solidarnost najvažniji, kao i da je u tom pogledu Srbija dala primer.
"Svi predstavnici međunarodne zajednice koji smo u ovoj zemlji zahvalni smo za pomoć i spremnost srpskih vlasti da pruže pomoć od prvog trenutka. Ovih godinu i po dana nije bilo lako, ali bez solidarnosti među zemljama bilo bi neuporedivo teže", rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala