Ambasador Izraela otkrio pod čijim je pritiskom priznata nezavisnost Kosova, spomenuo i Srbiju

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaZastava Izraela
Zastava Izraela - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država.
"Nemojte pogrešno da me razumete, to je važna tema, ali je druga priča. Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina nepriznavanja Kosova To je protiv naših interesa u Srbiji", rekao je on za TV Prva.
Na pitanje da li bi Izrael revidirao odluku o Kosovu, amabasador kaže da ne želi da napravi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji.
"Ja to u ovom trenutku ne vidim tu mogućnost. Sporazum je postignut, Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će premestiti ambasadu u Jerusalim. Ne vidim da će povući priznanje Kosova sve dok su obe strane to prihvatile u sporazumu", kazao je on. 
Poslednja strana Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji na stolu u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2020
Šta piše u sporazumu o saradnji Beograda i Prištine
Na insistiranje novinara da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova nijednim sporazumom, ambasador kaže da nije video sporazum.
"Zašto bih ja video taj dokument, to nije moj sporazum, Srbija je potpisala taj dokument. Nisam video nikakav demanti od Srbije i Amerike. Srbija nikada nije demantovala da je stavila potpis. Nisam video da je bilo ko u Srbiji rekao da nisu potpisali sporazum, dokument postoji koliko ja znam", rekao je on, a preneo B92.
Na ove izjave oštro je reagovao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekavši da su tvrdnje ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o svojevrsnom bezobrazluku.
O tome kako se Izrael uopšte našao u sporazumu Srba i Albanaca sa Kosova i šta to znači za našu zemlju, ali i o ostalim detaljima sporazuma u emisiji „Prorok“ govorio je Dušan Proroković:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala