Aleksandru Berčeku nagrada „Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji

CC0 / Wikipedia / Glumac Aleksandar Berček
Glumac Aleksandar Berček - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Glumac Aleksandar Berček i reditelj Kristijan Pecold ovogodišnji su dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koju dodeljuje Festival evropskog filma Palić. Tradicionalna filmska manifestacija koja se održava u ambijentu Palića i Subotice ove godine će proteći u svom uobičajenom terminu, od 17. do 23. jula.

Specijalno priznanje „Aleksandar Lifka“ slovenačkoj glumici

Ove godine uvedeno je još jedno specijalno priznanje, nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji, a njena prva dobitnica je slovenačka glumica Milena Zupančić, rekao je novinarima direktor Festivala evropskog filma Radoslav Zelenović.
Prema njegovim rečima, 28. izdanje Palićkog festivala će predstaviti 139 filmova, koji će biti prikazani u 15 selekcija.
„Ideja nam je bila da vidimo kako izgleda ta filmska Evropa autorski, sa svim svojim problemima s kojima se muči kao i čitav svet. Kao i tokom prethodnih izdanja festivala želimo da budemo susretište autora, publike, kritičara, izveštača, na kojem se prikazuju filmovi koji otvoreno i kritički govore o vremenu u kojem živimo“, rekao je Zelenović.
Reditelj Darko Bajić - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2020
Darko Bajić: Balkan nije bure baruta već prostor za odmeravanje snage velikih sila /video/
On je podsetio na to da je Festival evropskog filma Palić prošle godine tri puta odlagan zbog pandemije, ali je ipak održan u septembru, onako kako festivalu dolikuje – s filmovima na velikom platnu i uz prisustvo publike.

Najbolji filmovi evropske kinematografije

U glavnoj takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg Festivala evropskog filma biće prikazano 12 filmova koji, prema rečima selektora Nenada Dukića, odslikavaju najbolje što je evropska kinematografija dala u poslednjih godinu dana.
On je istakao da će ovogodišnji program biti „jak i kvalitetan“ uprkos komplikovanim okolnostima u kojima funkcioniše svetska kinematografija.
Glavni program će otvoriti film „Dnevnik iz Gvantanama“ britanskog reditelja Kevina Mekdonalnda, u kojem glavnu ulogu tumači oskarovka Džodi Foster, a publika će biti u prilici da pogleda i tri filma koji se premijerno prikazuju na Kanskom filmskom festivalu: „Frens“ francuskog autora Bruna Dumona, „Grip Petrovljevih“ ruskog reditelja Kirila Serebrenikova i ljubavni film „Najgora osoba na svetu“ norveškog reditelja Joakima Trira, koji ovim film zaokružuje „Oslo trilogiju“.

Svetska premijera novog filma milutina petrovića

Film Milutina Petrovića „Nečista krva – greh predaka“ imaće na Palićkom festivalu svoju svetsku premijeru, a publika će biti u prilici da pogleda i filmove „Plavi cvijet“ hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste i makedonsko ostvarenje „Čisto ljudski“ Igora Ivanova.
Svetlana Bojković. - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2020
Ceca Bojković: Nisu krivi ljudi koji kopaju po kontejnerima i gledaju „Zadrugu“ /video/
Dukić je posebno izdvojio mađarski film „Prirodna svetlost“ Deneša Nađa, koji je ove godine dobio Srebrnog medveda u Berlinalu za najbolju režiju. Ovo ostvarenje, prema rečima selektora, pomera granice u filmskom jeziku i izrazu.
„Ovaj film odstupa od uobičajenih, klasičnih narativnih matrica. Takav film je prošle godine je bio 'DAU Nataša', a ove godine je to mađarski film. Priča je smeštena u Drugi svetski rat i bavi se mađarskim trupama koje kolaboriraju s nemačkim i traže partizane. Film preko glavnog junaka, kog reditelj snima u krupnom planu sve vreme, kroz drugi i treći plan prikazuje sve strahote rata i ono što se oko njega događa“, istakao je Dukić.
U glavnom takmičarskom programu će biti i film „Čuvar brata svojega“ turskog reditelja Ferita Karahana, „Kopilot“ nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed iz selekcije „Panorama“ ovogodišnjeg Berlinala, „Ja nikada ne plačem“ Pjotra Domalevskog iz Poljske i britanska komedija „Vojvoda“ reditelja Rodžera Mišela.

„Paralele i sudari“

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i sudari“ biće prikazani filmovi „Dečak“ ruskog reditelja Vitalija Akimova, litvanski film „Đavo nema mira“ Zefira Morelsa i Albana Mersijea, letonski „U ogledalu“ Laile Pakalnine, „Furija“ Petra Ristovskog, „Prolećna pesma“ Natalije Avramović, „Suton“, „Jaruga“ i „Branka“ mađarskih reditelja Balinta Biroa, Krasnahorikaia Balaža i K. Kovača Akoša.
Glumica Mirjana Karanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2020
Mirjana Karanović: Sve likove držim pod kontrolom, osim sebe /video/
Ova selekcija će predstaviti i filmove „Duga“ crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, „Noćna smena“ Reinisa Kalvinša iz Letonije, „Časovi nemačkog“ bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova, „Unutrašnje ostrvo“ Ru Hasanova iz Azerbejdžana, „Šta vidimo kad pogledamo u nebo“ Gruzijca Aleksandra Koberidžea, „Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić, „Tabija“ Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj produkciji, „Duhovi“ turske rediteljke Azre Deniz Okjaj i „Parket“ ruskog reditelja Aleksandra Mindadzea.
Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 selekcija i programskih celina. Najavljeni su i raznovrsni prateći sadržaji – koncerti, izložbe, promocije knjiga, radionice i stručna predavanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala