Rusija: Amerika traži nove povode za sankcije protiv Rusije

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nastavljaju da traže nove povode kako bi uvele sankcije Rusiji, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov u intervjuu listu „Međunarodni život“.
„Inercija ove politike, sankcioni pritisak koji vrši, nadmašuje bilo koji drugi segment američke spoljne politike. Prema Rusiji je aktuelno više od 95 sankcionih ciklusa u različitim oblicima. Politika sankcija, koja je u osnovi američke spoljne politike, vidi se u mnogim drugim oblastima. Oni ne mogu da je se tek tako odreknu čak i kada shvate koliko je uzaludna, beskorisna i neefikasna. Oni će tražiti povode kada i pod kojim uslovima će nešto uraditi“, izjavio je Rjabkov.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Bela kuća o budućim rusko-američkim odnosima: Priča nije završena – tek počinje
Diplomata je naveo da je „iscrpnost i besmislenost ove politike sve očiglednija čak i za one koji formulišu preporuke za politiku Vašingtona prema Rusiji.
Ranije, 1. jula, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije se sastao sa ambasadorom SAD u Moskvi Džonom Salivanom sa kojim je razmotrio rad ambasada obe države. Salivan je nakon sastanka izjavio da strane računaju na dalju saradnju i dodao da je to bio „pozitivan sastanak“.
Podsetimo, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov je 20. juna naveo da izjava Amerike o mogućim novim sankcijama Rusiji nije signal koji je Moskva očekivala posle samita predsednika Rusije i SAD 16. juna u Ženevi. On je podvukao da u slučaju sličnih koraka Vašingtona ne treba očekivati stabilizaciju odnosa između država.
Istog dana je o planovima da se uvedu nove sankcije zbog gasovoda „Severni tok 2“ pričao i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. On je saopštio o spremnosti američkog lidera da uvodi na svakih 90 dana sankcije protiv ruskih organizacija koje učestvuju u izgradnji gasovoda. Salivan je objavio još jedan paket sankcija protiv Rusije koje se ne odnose na „Severni tok 2“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala