Proglašena mobilizacija zbog situacije u Avganistanu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom
Vojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom  - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je mobilizaciju 20.000 rezervnih vojnika radi jačanja tadžikistansko-avganistanske granice.
Na sednice Saveta bezbednosti zemlje razmotreno je pitanje osiguranja bezbednosti u pograničnim delovima Tadžikistana, uzimajući u obzir političku situaciju u Avganistanu.
Predsednik Rahman je naložio da se posebna pažnja posveti sprečavanju osiguranju mira na granici, između ostalog, sprečavanju transnacionalnog kriminala, terorizma, i šverca narkoticima.
Talibani (organizacija, zabranjena u Rusiji) su poslednjih dana zauzeli veliku teritoriju Avganistana i sada kontrolišu 70 odsto granice sa Tadžikistanom. Između ostalog, grad Pandžvaj u području Kandahara. Tokom tih borbi više od 1000 pripadnika policije i vojske Avganistana je pobeglo u Tadžikistan dok je na desetine zarobljeno.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin obećao pomoć tadžikistanskom predsedniku Emomaliju Rahmanu, kako u bilateralnom planu, tako i u okviru ODKB.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala