„Nestaćemo za pet godina“ – reči Nemanje Bjelice odjekuju Srbijom /video/

© Foto : FIBAKošarkaški reprezentativac Nemanja Bjelica
Košarkaški reprezentativac Nemanja Bjelica - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Nemanja Bjelica, jedan od najiskusnijih košarkaša Srbije, bio je iskren do srži na konferenciji za medije posle debakla Orlova protiv Italije u finalu kvalifikacija za Olimpijske igre. Bjelica je preuzeo odgovornost na sebe, ali je i rekao da nešto „debelo ne valja“ od Mundobasketa u Kini.
Ako se rezultat Srbije na Svetskom prvenstvu 2019. nazvao neuspehom, jer peto mesto ne zadovoljava apetite košarkaške nacije, onda je poraz od Italije, zbog kog smo ostali bez olimpijske vize, fijasko.
Posle Mundobasketa rano je bilo za paljenje alarma, iako je jasno bilo da stvari nisu funkcionisale, ali nakon očajnog izdanja protiv Italije čelni ljudi Košarkaškog saveza Srbije moraju da se zapitaju – šta dalje?
Nemanja Bjelica - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Bjelica: Izvinjavam se narodu i treba da se zapitam – da li ima smisla da igram za reprezentaciju?
Nakon serije od četiri srebra na četiri velika turnira (Mundobasket 2014, Evropsko prvenstvo 2015, Olimpijske igre 2016, Evropsko prvenstvo 2017), seniorski tim na dva velika takmičenja zaredom nema medalju.
Promene su neophodne jer, u suprotnom, „neće nas biti za pet godina“, rekao je Bjelica na konferenciji za medije.
Bjelica je istakao da mu je sa jedne strane drago što je bio deo tima na Svetskom prvenstvu u Kini i deo ovog jer se na porazima najbolje uči i samo tako ćemo biti bolji u budućnosti.
Otud i ovo „da nas neće biti“, pošto je očigledno da se na neuspehu iz Kine nije mnogo naučilo, te posle novog šamara nešto mora da se desi.
„Sa ovakvim stavom ne možemo da igramo košarku. Igrati za nacionalni tim je drugačije, ako niste ovde 100 odsto, onda ne možete da pobedite. Izvinio bih se narodu, navijačima, ali... Naš pristup mora da se promeni i moramo da naučimo iz ovog poraza. Srećan sam što sam što sam bio deo tima na Mundobasketu 2019. i ovog ovde jer nešto mora da se promeni – ili nas za pet godina neće biti“, kazao je Bjelica.
Iskusni srpski košarkaš mislio je pre svega na seniorski tim, ali ovo i te kako treba da se primeni na sve selekcije jer ni Orlići nisu blistali prethodnih sezona.
Mlađe kategorije ispale su iz A divizije što je nepojmljivo za „zemlju košarke“.
  • Selekcija do 20 godina na Evropskom prvenstvu nije stigla do završnice od 2015.
  • Selekcija do 18 godina na Evrobasketu 2019. ispala je u osmini finala.
  • Selekcija do 19 godina na Svetskom prvenstvu nije uzela medalju od 2013.
  • Selekcija do 17 godina na Svetskom prvenstvu nije osvojila medalju od 2014.
  • Selekcija do 16 godina na prethodna dva Evropska prvenstva (2018, 2019) nije stigla do završnice.
Sve su ovo poražavajući rezultati za Srbiju jer su mlađe kategorije, čak i u vreme krize rezultata, osvajale medalje na najvećim prvenstvima pobeđivajući i Amerikance, Austrijalijance, Špance i ostale košarkaške sile.
„Preuzeo bih odgovornost kao košarkaš sa najviše iskustva. Ako nastavimo da se ponašamo ovako neće nas biti, moramo da imamo igrače koji će biti 100 odsto spremni. Mentalno spremni, znam da je bila korona, ali ovo je sramota kako smo izgubili utakmicu. Nije do trenera i stručnog štaba, već do igrača“, kazao je Bjelica.
„Da budem iskren, možda je bolje što smo izgubili da bismo naučili nešto. Igranje za nacionalni tim nije šala, morate da budete uvek spremni. Još jednom čestitke Italiji, nismo zaslužili da pobedimo. Izvinjavam se i to je to”, dodao je srpski košarkaš.
Na stranu problemi sa povredama, uostalom svi su ih imali, Orlovi su delovali jako loše defanzivno od početka turnira, a protiv Italije je sve kulminiralo u prvom poluvremenu – 57 poena za dvadeset minuta (toliko nismo primili ni od Drim tima u Riju).
Nemanja Bjelica - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Šok – Srbija debaklom u Beogradu izgubila kartu za Tokio!
Srbija je imala neuspehe u ovom veku, svi se sećaju Evropskog prvenstva u Srbiji 2005, ali posle njega je došlo do smene generacija, uvodili su se neki novi košarkaši koji su danas veterani.
O promenama o kojima je pričao Bjelica spada sigurno i nova smena generacije, ali to nije suština jer je Miloš Teodosić, koji uskoro puni 35 godina, bio igrač sa najviše energije. Jeste pravio greške, ali se kod njega možda jedino videlo koliko mu je stalo da pobedi.
„Ako imamo Miloša Teodosića koji igra presing preko celog terena… Onda je nešto problem. Nešto ne valja”, rekao je Bjelica apostrofirajući da je Teo kao najiskusniji pokazao mnogo više energije i želje nego neki mlađi igrači.
Problem očigledno postoji, a da bi rešio potrebno je krenuti od vrha, a tu se pre svega misli na vodeće ljude Košarkaškog saveza Srbije. Ostavke nisu nužne, ali nešto mora da se promeni. U suprotnom, znate šta je rekao Bjelica.
Šok – Srbija debaklom u Beogradu izgubila kartu za Tokio!
Bjelica: Izvinjavam se narodu i treba da se zapitam – da li ima smisla da igram za reprezentaciju?
Razotkrivanje misterije „Micić“ – šta je bilo sa srpskim plejmejkerom?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala