Holivudska priča bivšeg igrača Zvezde koji stoji iza senzacije u Kanadi /video/

© Foto : FIBAAmerički košarkaš Blejk Šilb
Američki košarkaš Blejk Šilb - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Blejk Šilb, Amerikanac u dresu Češke, priča je dana u svetu igra pod obručima jer je fenomenalnom partijom srušio Kanadu u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a potom je njegova Češka dan kasnije savladala i Grčku i time izborila istorijski plasman na Olimpijske igre.
Šilb, koji će napuniti 38 godina u decembru, već godinama unazad nosi dres reprezentacije Češke koja je iskoristila mogućnost naturalizovanja i dala mu pasoš.
Košarkaši Češke – kvalifikacije za OI - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Senzacija – tim pun NBA zvezda ne ide na Olimpijske igre! /video/
Međutim, pred kvalifikacije za Olimpijske igre malo ko je verovao da će Šilb, inače bivši košarkaš Crvene zvezde, dobiti novi poziv jer godinu dana nije igrao profesionalnu košarku. Razlog je pandemija virusa korona, te je tokom tog teškog perioda želeo da bude sa porodicom u Sjedinjenim Američkim Državama.
Amerikanac je propustio celu sezonu, mnogi su mislili da će se penzionisati, ali usledio je poziv selektora Češke Ronena Grinzburga koji nije mogao da odbije.
„Svi su bili iznenađeni što sam poveo Šilba na turnir u Viktoriju jer nije igrao godinu dana. Ali, verujem mu i mislim da je odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri“, rekao je Grinzburg posle senzacionalne pobede Češke nad Kanadom.
View this post on Instagram

A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw)

Kanađani više od dvadeset godina nisu bili na Olimpijskim igrama i kako su domaćini kvalifikacija odlučili su da pošalju jako respektabilan sastav sa čak osam NBA košarkaša.
Endru Vigins, Ar Džej Beret, Lu Dort, Dvajt Pauel, Kori Džozef samo su neka od imena koja su činila reprezentaciju Kanade velikim favoritom u kvalifikacijama.
Kanađani su tako i igrali pobedivši Grčku i Kinu, međutim, u polufinalu su naišli na jako uigranu reprezentaciju Češke koja već godinama igra u sličnom sastavu.
U njemu je i Blejk Šilb koji od 2015. brani boje Češke i uz Tomaša Satoranskog i Jana Veselog predstavlja okosnicu tima.
Ipak, Šilb ima 38 godina i bilo je pitanje kakav će učinak imati u kvalifikacijama – da li će uopšte moći da pomogne Česima?
U grupnoj fazi igrao je jako slabo, Češka je doživela poraz od Turske i jedva je pobedila Urugvaj (80:79), a on je u oba meča postigao ukupno sedam poena – četiri protiv Turske i tri protiv Urugvaja.
Česi nisu briljirali, a Kanada je bila kao furija i koje su uopšte bile šanse da ekipa Ronena Grinzburga slavi? Saglasni ste jako male, ali zato je košarka jedna najlepših igara na svetu.
Blejk Šilb oduvek je bio prefinjeni košarkaš koji je sa pozicije krila sve radio, a najbolji je bio u postizanju poena i kreiranju za druge. To ne može tek tako da se zaboravi, te je u najvažnijoj utakmici podsetio na najbolje dane.
Amerikanac je plesao po terenu, a ni Lu Dort, po mnogima najbolji defanzivac na svetu na spoljnim pozicijama, nije mogao da ga zaustavi. Smenjivali su se Dort, Vigins, Beret, Džozef, ali Šilb je upalio „grejalicu“ i nije je gasio.
Briljirao je ofanzivno, na terenu je proveo čak 42:20 od mogućih 45 minuta (igrao se produžetak), a utakmicu je završio sa – 31 poenom, tri skoka, sedam asistencija, uz 11/19 iz igre, odnosno 7/12 van linije 7,24.
Košarkaški veteran radio je šta je hteo i zaista je sjajno, nako svega što je prošao, videti ga da i dalje doprinosi – i ne samo to, već postiže 30+ poena u direktnom duelu sa NBA košarkašima.
Češka i Šilb nisu se zaustavili na ovome, već su dan kasnije eliminisali i Grčku u velikom finalu. Šilb ovoga puta nije imao spektakularnu partiju kao u polufinalu, ali nije bilo ni potrebe, on je svoje uradio.
Česi su na krilima Patrika Aude, Jana Veselog i Jaromira Bohačika pobedili Grčku 87:72 i gledaćemo ih na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje su na programu od 23. jula do 8. avgusta.
Senzacija – tim pun NBA zvezda ne ide na Olimpijske igre! /video/
„Haos, puna hala, Zvezda u finalu... Ako promašim, ubiće me neko“ /video/
Muk u Splitu – Hrvati ne idu na Olimpijske igre!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala