Senzacija – tim pun NBA zvezda ne ide na Olimpijske igre! /video/

© Foto : FIBAKošarkaši Češke – kvalifikacije za OI
Košarkaši Češke – kvalifikacije za OI - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Pratite nas
Košarkaši Kanade doživeli su šokantan poraz od Češke 103:101 u polufinalu kvalifikacija za Olimpijske igre. Izabranici Nika Nursa, koji je između ostalog trener Toronto Reptorsa, nisu uspeli da opravdaju ulogu favorita i ponovo neće učestvovati na najvećem sportskom planetarnom takmičenju.
U Viktoriji, gradu u Kanadi, viđena je fenomenalna utakmica u kojoj su Kanađani, inače ekipa puna NBA košarkaša, uspeli da nadoknade deset poena zaostatka u poslednjem minutu.
Kanada je trojkama uspela da se vrati iz velikog minusa i na volšeban način uvela je utakmicu u produžetak. Mnogi su mislili da Česi neće uspeti da se oporave, ali dokazali su da su ekipa sa karakterom i u dodatnih pet minuta nisu popuštali.
Košem Endrua Viginsa utisak je bio da će meč ući u drugi produžetak (101:101), međutim, Tomaš Satoranski pobrinuo se da tako ne bude. Pogotkom na sekundu do kraja doneo je prednost Češkoj i time je doveo na prag finala kvalifikacija.
​U narednom napadu Trej Lajls imao je šut za novi produžetak, promašio je i Češka je napravila veliko iznenađenje pobedivši Kanadu – ekipu satkanu od NBA igrača.
Fenomenalnu utakmicu odigrao je nekadašnji košarkaš Crvene zvezde – Blejk Šilb – koji već godinama nosi dres Češke. Naturalizovani Amerikanac na parketu je proveo 42 minuta i meč je završio sa 31 poenom (11/19 iz igre) i sedam asistencija.
Ovaj podatak je još impozantniji kada se kaže da Šilb godinu dana nije igrao košarku jer je zbog pandemije želeo da bude sa porodicom u Sjedinjenim Američkim Državama. Poslednji angažman bio mu je u Francuskoj, u Šalon-Remsu, za koji je nastupao od 2018. do 2020.
Pratio ga je sjajni Ondrej Balvin sa 14 poena i 19 skokova, Satoranski je imao 18 poena i pet asistencija, dok je Jan Veseli postigao osam poena i uz to je imao osam skokova.
Na drugoj strani trojica košarkaša imala su više od 20 poena – Endru Vigins, Ar Džej Beret i Nikel Aleksandar-Voker – ali to nije bilo dovoljno da se pobede Česi. Podbacili su Lu Dort, Kori Džozef, Dvajt Pauel...
Češka će u velikom finalu turnira u Kanadi igrati protiv Grčke koja je eliminisala Tursku 81:63. Finale se igra u noći između nedelje i ponedeljka u 01.00.
„Orlovi“ do stotke i finala s Italijom /foto, video/
„Haos, puna hala, Zvezda u finalu... Ako promašim, ubiće me neko“ /video/
Kraj za Bogdanovića i Atlantu! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala