Estonski predsednički kandidat traži od Rusije da „vrati teritorije“

CC BY 2.0 / Estonski parlament / Predsednički kandidat na izborima u Estoniji Hen Piluas
Predsednički kandidat na izborima u Estoniji Hen Piluas - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
Kongres Konzervativne narodne partije Estonije odobrio je kandidaturu za predsednika na narednim izborima bivšeg predsednika parlamenta Hena Piluasa, koji se protivi sporazumu o granici sa Rusijom i zahteva povratak navodno „aneksiranih teritorija“.
Kako je saopštila partija, u svom govoru na kongresu Piluas se ponovo usprotivio ratifikaciji pograničnog sporazuma sa Rusijom, navodeći da su na snazi i Tartuski mirovni sporazum zaključen pre 101 godinu i državna granica naznačena u njemu.
„Nema nikakve potrebe ni razloga da se legitimizuje zločinačka okupacija Pečora i teritorija izvan Narve“, rekao je Piluas. On je trenutno šef parlamentarne frakcije partije, a od 4. aprila 2019. do 18. marta 2021. nalazio se na mestu predsedavajućeg parlamenta.
Prema Tartuskom sporazumu, koji su Sovjetska Rusija i Estonija potpisale 1920. godine, deo Lenjingradske i Pskovske oblasti dodeljen je ovoj baltičkoj zemlji (današnji Pečorski rejon Pskovske oblasti) i teritorije sa desne obale Narve (teritorije današnje Lenjingradske oblasti). Ove teritorije vraćene su RSFSR 1944. godine.
Zgrada estonskog parlamenta u Talinu - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2021
Pretenzije Talina prema Rusiji: Predsednik parlamenta ponovo o tome da Tartuski sporazum važi
Između Estonije i Rusije ne postoji zakonska granica. Sporazum o granici prvo je potpisan 2005. godine. Tokom sprovođenja postupka ratifikacije, Talin je jednostrano u odgovarajući zakon uvrstio preambulu koja sadrži reference na Tartuski mirovni sporazum iz 1920. godine, koji je izgubio pravnu snagu. Moskva je ovo ocenila kao mogućnost da se u budućnosti iznose teritorijalne pretenzije prema Rusiji, pa je Rusija povukla potpis na sporazumu.
Predsednički izbori u Estoniji biće održani od 10. avgusta do 29. septembra. Prvo će parlament pokušati da izabere šefa države. Ako ne uspe, tada će biti sazvan izborni kolegijum koji uključuje 208 ljudi (107 predstavnika lokalnih samouprava i 101 poslanik u parlamentu).   
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala