„Sramota što Srbija nije na EP, već razvijamo teorije po kafanama“

© AFP 2023 / NICOLAS LAMBERTSrpski trener Aleksandar Janković
Srpski trener Aleksandar Janković - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pratite nas
Aleksandar Janković, srpski fudbalski trener i bivši šef Crvene zvezde, u intervjuu za Sputnjik analizirao je potop Francuske i bio surovo iskren na pitanje o višedecenijskom neigranju Srbije na Evropskom prvenstvu. Janković, koji radi u Kini, a prethodno je kalio zanat u Belgiji i Rusiji, ogolio je istinu i rekao suštinu u razgvoru za naš portal.
Srpska reprezentacija nije uspela da obezbedi učešće ni na ovom prvenstvu, iako je bila učesnik Mundijala u Rusiji 2018. godine. Sledeći cilj za Orlove je plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.
„Nema šta, mi možemo da mislimo šta hoćemo, ali treba da nas bude sve zajedno u fudbalu sramota što smo toliko velikih evropskih prvenstava propustili. Može da nam se desi i desiće nam se, Bože zdravlja, kada budemo igrali sledeće Evropsko prvenstvo, da su momci koji budu tada nastupali za Srbiju rođeni posle našeg poslednjeg igranja na Evropskom prvenstvu. Za jednu zemlju kao što smo mi – to je sramota. Srbija ima mesta na EVRO, ne bih čak rekao da je naše mesto tamo gde je Mađarska, koji je jedan od velikih pobednika ovog EP, bez obzira na rezultat. Mislim da su oni uspeli da se pokažu u pravom svetlu, da naprave taj 'link' sa svojom publikom i da učine da mađarski narod zavoli tu reprezentaciju i da sada sa velikim entuzijazmom ulaze u sledeće kvalifikacije“, rekao je Janković za Sputnjik.
Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Janković za Sputnjik: Englezi su „napumpani“, Belgija je sama sebi najveći protivnik
Jedno od prijatnijih iznenađenja takmičenja napravila je reprezentacija Mađarske, koja se pokazala u pravom svetlu iako na kraju nije uspela da prođe grupnu fazu. Međutim, poznati srpski trener ističe da Srbija mora da ima i veće ciljeve.
„Mislim da naše mesto na velikim takmičenjima nije ovo što je imala Mađarska, mislim da ne bi bilo iznenađenje da se Srbija pojavi u ulozi neke Danske, neke Ukrajine, neke Švedske, Češke... Zašto ne, jednog dana?! Međutim, nama se ponavljaju neke greške i mi ostajemo van tih velikih takmičenja. Jedino što možemo je da želimo našima da se plasiraju u Katar, jer tamo su svi najbolji i red bi bio ne samo da se plasiramo, nego da nam taj Katar bude neki početak učestvovanja na velikim takmičenjima u kontinuitetu. Sve dok to ne uradimo o fudbalu ćemo moći samo da pričamo i da razvijamo teorije po kafanama, a kada dođu prvenstva da ih gledamo u baštama kafića, bez učešća naših reprezentativaca – a, to je za nas katastrofa“, dodaje naš sagovornik.
Janković je kao najveće razočaranje EVRO istakao poraz aktuelnog svetskog šampiona Francuske, koju je u osmini finala izbacila Švajcarska.
„Ja kroz sve što se dešava pokušavam da izvučem neke pouke koje bi možda mogle da budu korisne za naš fudbal i našu budućnost. Moje najveće razočaranje su francuski fudbaleri koji su se obrukali u ljudskom smislu, a ne samo u fudbalskom. Fudbalski debakl je došao kao posledica totalno rasturenih međuljudskih odnosa, manjka negovanja kulta tima i ne razvijanja hemije u ekipi na pravi način. Sve ekipe koje su imale narušenu hemiju pukle su na ovom prvenstvu, bez ikakve diskusije, svaka na svoj način“, rekao je Janković za Sputnjik.
Razočarala je i Nemačka, ne toliko rezultatom, pošto je od nje bolja bila Engleska, već više igrom.
„Nemačka je vukla frustraciju još od onog poraza od Južne Koreje na Mundijalu u Rusiji. Možda je već tu nešto trebalo promeniti, velike su polemike bile, a oni su rešili da zadrže Leva i kroz sve te kvalifikacije se moglo videti da ne postoji prava hemija, što je došlo na naplatu kada je bilo najvažnije, kao što to uvek biva u sportu. Francuzi su se obrukali i od jedne potpuno stabilne ekipe sa šampionskim genom su sa nekoliko diskutabilnih poteza i nekoliko poziva igračima koji su uzburkali javnost došlo do narušavanja hemije“, ističe Janković i objašnjava probleme sa kojima su se suočili Francuzi.
Karim Benzema koji jeste vrhunski fudbaler, koji sebe potvrđuje iz godine u godinu na najvišem mogućem nivou u Real Madridu. Govorimo o jednom poniznom momku koji je opstao u najzahtevnijoj sredini koja postoji u fudbalu, a s druge strane imamo nove klince koji su se probili i zauzeli mesto u hijerarhiji francuskog fudbala. To je Mbape, imamo i Dembelea. To je talas novih momaka koji je zauzeo svoje mesto i kao posledica svega toga i te neke nove hijerarhije, Francuzi su bili prvaci sveta“, ističe Janković i podseća na čudno ponašanje veziste Adrijena Rabioa.
„Trebalo je sastaviti to sve, ne zaboravimo da je Rabio u jednom momentu otkazao naknadni poziv za Mundijal u Rusiji i da nije hteo da dođe kao rezerva, on je uslovljavao sa startnom postavom i kada se nije našao na prvobitnom spisku nije hteo da se odazove naknadnom pozivu. A, poznat je njegov istorijat sa pregovorima sa Pari Sen Žermenom, uticaj majke koji je izuzetno jak... To je sad sve jedno staro lice, ali jedan novi momenat unutar te ekipe koja već dobija Benzemu nazad, gde se aktiviraju razne priče po medijima, gde postoje repovi koji se vuku. S druge strane Rabio dolazi opet posle otkaza, što se inače ne praktikuje, i sada se u toj atmosferi poremećene hemije sklapa ekipa koja ima jedan vrlo jednostavan cilj, jer vi sa takvom ekipom i takvim igračima ne možete da gađate ništa drugo osim titule prvaka Evrope“.
Bivši trener Crvene zvezde je situaciju sa Francuskom uporedio sa situacijom koju je Srbija imala na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine.
„Oni pucaju na međuljudskim odnosima već u toku priprema za samo prvenstvo. Nešto nalik onome što smo mi imali na Mundijalu 2006. u Nemačkoj. To puca pre prve utakmice, ne samo da puca da se nešto desi u ekipi, već puca i da to procuri u medije, a to je poseban signal, jer, da se ne lažemo, mnogo toga se po fudbalskim ekipama dešava svakodnevno, to su momenti iz svakodnevnog života jedne grupe ljudi koja provodi mnogo vremena zajedno“, kaže Janković i dodaje:
„To je istog sekunda procurelo u medije, kao što je procurelo i ono što im se dešavalo u Južnoj Africi 2010. godine sa Anjelkom. Dakle, jedna slabost sistema koja se videla na prvoj krivini, tako da – platili su ceh poljuljanih odnosna, poremećene hemije, nejasne hijerarhije i nedovoljnog timskog duha“, rekao je Janković i uporedio Francusku i sa ženskom košarkaškom reprezentacijom Srbije, koja je nedavno postala šampion Evrope.
„Pogledajte njih, pogledajte naše košarkašice i sve će vam biti jasno. Model za pravljenje ekipe je sve ono što Francuzi nisu imali na ovom prvenstvu i potpuno su zasluženo pukli. Po mom nekom mišljenju, njihov igrački potencijal i odabir igrača – po sposobnosti da se igra u više sistema, da se popune sve pozicije, da postoje ti 'kombo igrači', da se u svakom trenutku ta ekipa prepakuje na kakav god hoćete način – dovoljan je za krov Evrope bez ikakve diskusije“.
Da li je selektor Didije Dešan direktan krivac?
„Kada se ne uspe, uvek je trener krivac – i tu nema nikakve diskusije. On je već dosta dugo na tom mestu, potvrdio se kao trener, ima titule, osvajao je svašta sa tom ekipom Francuske i podizali su se igrači i individualno na osnovu rada u reprezentaciji. Dešan je uspeo da napravi mnogo toga sa ovom ekipom i on je čovek koji ima kredibilitet. On nije plahovit i hirovit, nije čovek koji će donositi odluke preko kolena. Definitivno je vraćanje Benzeme bio jedan promišljen potez. Kada pogledate učinak u odnosu golova, energije i uticaja na ekipu, vi ne možete da kažete da je Benzema odigrao loš EVRO, ali, jednostavno, namestilo se da se hemija poremeti, da je neko ostao malo zakinut, a sujeta na tom nivou radi 200 na sat. Negde se tu nešto poremetilo i to je rezultiralo krahom na prvenstvu“, zaključio je Janković razgovor za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala