Kijev i „ruska pretnja“: Šta Ukrajina očekuje od NATO-a u Crnom moru

© Foto : Press center of the Navy Command of the Armed Forces of Ukraine/NATO Maritime CommandZajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru
Zajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba smatra da NATO treba da se suprotstavi namerama Rusije da proširi uticaj u Crnom moru.
Kuleba je u intervjuu za američki „Njuzvik“ rekao da tu temu pokreće u svim razgovorima sa zemljama NATO u regionu Crnog mora – Rumunijom, Turskom i Bugarskom , ali i u sedištu Alijanse u Briselu.
Prema njegovim rečima, postoji opasnost da Rusija značajno ojača kontrolu nad Crnim morem i da još više proširi svoj uticaj u tom regionu a to znači pojačanu pretnju po bezbednost i stabilnost Ukrajine i njenih saveznika u tom vojnom bloku.
Kuleba je rekao i da Rusija može da pokušava da provocira Ukrajinu ali da se neće odlučiti na ozbiljnu konfrontaciju sa NATO jer je, kako tvrdi, svesna da nema šanse za uspeh.
Pripadnici ukrajinskih Snaga bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Do sada neviđena aktivnost NATO snaga u blizini Rusije: Avioni, brodovi, specijalci, 5.000 vojnika..
Kako je dodao ukrajinski ministar, ništa neće sprečiti održavanje međunarodnih vojnih vežbi „Si briz“ u Ukrajini.
Podsetimo, Rusija ističe da te vežbe povećavaju rizik nenamernih incidenata u Crnom moru, zbog čega je Moskva pozvala Vašington i njegove saveznike da odustanu od manevara.
Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je ranije izjavio da će NATO pod okriljem vežbi „Si briz" snabdeti Ukrajinu savremenim naoružanjem, koje će kasnije biti prebačeno u Oružane snage Ukrajine i bataljone nacionalista u Donbasu.
I portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je navela da NATO povećava vojnu aktivnost u Crnom moru i povećava broj vežbi u Crnom moru i dodala da to ne doprinosi regulisanju situacije u Ukrajini.
S druge strane, nekadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ukrajine procenjuje da Alijansa, u slučaju vojnog konflikta između Kijeva i Moskve, ne bi poslala svoje snage kao podršku već bi Kijevu pomogla isporukama naoružanja.
„Nećemo ostati prepušteni sami sebi, ali isto tako na našoj teritoriji nećemo videti direktno mešanje, bataljone i grupe NATO“, rekao je general-major Viktor Jagun.
On je dodao  da je potencijalni vojni sukob s Rusijom isključivo problem Ukrajine i da će joj NATO pomoći isporukama oružja i obaveštajnim podacima.
O tome kako će Putin odbraniti Rusiju od učestalih provokacija u emisiji „Sputnjik intervju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala