Do sada neviđena aktivnost NATO snaga u blizini Rusije: Avioni, brodovi, specijalci, 5.000 vojnika..

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ukrajinskih Snaga bezbednosti
Pripadnici ukrajinskih Snaga bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Dok se u Ukrajini i severozapadnom delu Crnog mora održavaju manevri „Si briz“ sa 5.000 vojnika,40 aviona i 32 broda iz 32 zemlje NATO-a i zemalja-saveznika, u vazdušnom prostoru Baltičkih zemalja je u toku vežba u kojoj učestvuje više od 20 borbenih aviona, uključujući i avion za rano upozorenje i kontrolu vazdušnog prostora AWACS E-3.
Osim italijanskih i španskih lovaca koji su bazirani u estonskoj bazi „Amari“ i litvanskoj „Šjauljaj“, u manevrima učestvuju i piloti iz Nemačke, Španije, Poljske, Turske i Finske.
Glavni štab Snaga odbrane Estonije je saopštio da se dvodnevne vežbe vazduhoplovnih snaga NATO-a i njihovih saveznika održavaju u vazdušnom prostoru Estonije, Letonije i Litvanije, a da je glavni cilj manevara osiguravanje bezbednosti vazdušnog prostora baltičkih država. Kako je naglašeno, estonsko Ratno vazduhoplovstvo i vazduhoplovna baza „Amari“ u blizini Talina igra ključnu ulogu.
Uvežbava se komunikacija i kontrola, kao i vazduhoplovna bezbednost. Između ostalog, učesnici uvežbavaju akcije u slučaju prekida sistema komunikacija, pratnju aviona, otkrivanje sporo letećih letelica, kao i akcije traganja i spasavanja.
Vojni politikolog, general-major u rezervi Vladimir Bogatirjov upozorava da je ova, kako je rekao, neviđena aktivnost NATO-a u blizini ruskih granica vrlo opasna tendencija.
„NATO kao blok je zaista izgubio smisao, jer danas nema neprijatelja protiv koga je stvoren, pa da bi povećavao vojno-industrijski kompleks, podržavao i objedinjavao snage mornaričke flote, kopnene i vazduhoplovne snage NATO-a, izvode se vežbe protiv izmišljenog neprijatelja, protiv Rusije. To je opasno i zbog toga što bilo kakve vežbe koje se održavaju u blizini granica suverene države, primoravaju tu zemlju da preduzme dodatne mere jačanja svojih granica, a takođe i jačanja svojih trupa. Na kraju, sve to stvara tenzije, vodi ka eskalaciji i konfrontaciji, bez ikakve potrebe“, kaže Bogatirjov.

Moguće provokacije

Bogatirjov ističe da ova opasna praksa ne preti samo Ruskoj Federaciji, nego i evropskim zemljama NATO-a na čijoj teritoriji se održavaju manevri.
„Voleo bih da verujem da ove vežbe neće povećati broj provokacija, kao što je nedavno bio slučaj na Crnom moru “, rekao je Bogatirjov, aludirajući na incidente koje se događaju u  poslednje vreme s NATO brodovima u akvatoriji Crnog mora, gde se održavaju manevri „Si briz“.
U okviru priprema za vežbe „Si briz“, koje će trajati do 10. jula, u Crno more je uplovio i američki raketni razarač USS „Ros“, koji je u stanju da nosi do 56 krstarećih raketa „Tomahavk“, što takođe predstavlja pretnju.
Vojni ekspert Dmitrij Litovkin smatra da su pod maskom vežbi moguće provokacije.
„Biće ih sigurno. Sami manevri su provokativne prirode, jer se održavaju u blizini ruske teritorije, a njihov scenario je baziran na suprotstavljanju Moskvi. Treba istaći da je ‘Si briz’ jedna od najvećih vežbi u ovom regionu,  koja predviđa i pomorsku i kopnenu fazu vojnih operacija, uključujući i desant, iskrcavanje trupa na teritoriju Ukrajine. To, naravno, ne može da ne zabrinjava, jer se sve to izvodi u blizini ruskih obala. Pre samo nekoliko dana došlo je do otvorene provokacije kada je britanski razarač ‘Defender’ ispitivao gotovost ruskih Oružanih snaga i njihovu reakciju na takve izazove. To je bila prava borbena operacija, s ciljem da se probije ruska odbrana i otvori mogućnost grupisanja trupa na jugu zemlje“, zaključuje Litovkin.

Rusija budno prati manevre

Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije upozorilo da će pažljivo pratiti tok priprema i manevara i da će „odgovoriti u skladu sa razvojem situacije kako bi osigurala vojnu bezbednost Rusije“.
Moskva je pozvala Vašington na transparentnost u povlačenju savremenog naoružanja iz Ukrajine po završetku ukrajinsko-američkih vežbi „Si briz - 2021“, kako to oružje i municija ne bi dospeli u ruke vojnih i nacionalnih formacija u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala