Hrvatski predsednik ucenjuje Srbiju: Ili EU ili Rusija – odlučite

© AP Photo / Antonio CalanniZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je, povodom teksta mađarske vlade u kom je poziv EU da primi Srbiju, izjavio da Srbija treba da ispuni uslove za ulazak u Uniju i da odluči da li je za EU ili Moskvu. Ako je naš put u EU, put lečenja hrvatskih frustracija i odricanje od svojih prijatelja, bolje da i ne idemo u EU, smatra ministar Aleksandar Vulin.
"Srbija treba da ispuniti uslove, treba da odluče jesu li za EU ili su za Moskvu. Nemam ništa protiv Moskve, ali treba odlučiti Brisel ili Moskva, a to sadašnja vlast u Srbiji teško apsolvira i tu će biti potrebno da bude jasna", rekao je Milanović, objavila je njegova pres-služba. 
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Orbanov šamar Evropskoj uniji u sedam tačaka – spomenuta i Srbija
On je dodao da je "stvarno bizarno da premijer jedne male države objavljuje takve manifeste".
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin postavio je pitanje - kolika je to Hrvatska kada može da deli lekcije.
"Ako Milanović brani Orbanu da misli zato što je premijer ''male'' zemlje, postavlja se pitanje, a kolika je to Hrvatska kada može da deli lekcije. Biće da je Milanović dobio kompleks veličine, jer govori u tuđe ime i samo se nadam da nije u pitanju Nemačka, takva igra je u prošlosti loše završavala", rekao je Vulin.
On je rekao i da ga nije briga šta članovi EU misle jedni o drugima, ali mu je važno kada se pominje Srbija.
"Hrvatska bi da uslovljava Srbiju nestalima, priznanjem genocida, raznim izvinjenjima, a sada i odricanjem od prijatelja, ovaj put od Rusije. Ako naš put u EU počinje lečenjem hrvatskih frustracija, nastavlja se odricanjem od svojih prijatelja, a završava se napuštanjem sebe, onda je bolje da i ne idemo u EU. Ako naš put u EU vodi preko poniženja pred lažima o Srebrenici i ćutanjem pred istinom o Jasenovcu, onda je pravedno da Srbija krene svojim srpskim putem", ukazao je Vulin, saopštio je Pokret socijalista, a preneo Tanjug.
Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana platila je u zagrebačkom "Večernjem listu" oglas pod naslovom "O budućnosti Evropske unije" sa sedam predloga, među kojima je i stav zvanične Budimpešte da Srbiju treba primiti u EU, što je izazvalo burna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je saopštilo da Hrvatska ne deli stav Mađarske.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala