Bugarska uputila protest Skoplju: Neprihvatljivo zvati Bugare „tatarskim fašistima“

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Zvanična Sofija protestovala je zbog izjave lidera makedonske Omladinske organizacije VMRO DPMNE Dragana Đurovskog na račun Bugara koju je okarakterisalo kao jezik mržnje i pozvalo vladu u Skoplju da se distancira od takvih uvredljivih izjava. Đurovski je, naime, Bugare nazvao „tatarskim fašistima“.
U bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova su izrazili žaljenje zbog incidenta i naveli da slične izjave otežavaju ponovno uspostavljanje poverenja između naroda dve države.
„Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske oštro osuđuje izjavu Dragana Đurovskog iz Omladinskog saveza VMRO DPMNE u kojoj on koristi uvredljive i neistinite reči i uvredljiv jezik u odnosu na Bugarsku i njen narod, i na taj način širi mržnju prema našoj zemlji“, izjavili su u Ministarstvu spoljnih poslova Bugarske.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Bugarski evroposlanik: Panične reakcije u Skoplju na izjavu portugalske zvaničnice
U Ministarstvu su naveli da slične provokacije protivreče osnovnim evropskim principima i normama ponašanja u politici i predstavljaju simbol nasleđenih stereotipa iz prošlosti, koji se kose sa željom Skoplja da deli evropske vrednosti i da se priključi zajedničkoj evropskoj porodici.
„Bugarska je uvek demonstrirala doslednost, transparentnost i konstruktivnost u odnosima sa svojim susedima. Bez obzira na sve naše dobrosusedske odnose, naša država ostaje predmet demonizacije i jezika mržnje u sferi spoljnopolitičkih diskusija u Severnoj Makedoniji, što je nedopustivo u savremenom demokratskom svetu“, podvukli su u Ministarstvu spoljnih poslova Bugarske.
Podsetimo se, Bugarska je nekoliko puta optuživala makedonske političare da vređaju Bugare i iznose lažne predstave o poreklu bugarskog naroda. Sofija tako traži da se unesu izmene u makedonske udžbenike istorije, u kojima se Bugari nazivaju potomcima Tatara i Mongola.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala