Bura u Zagrebu: Hrvatsku najviše zabolela Orbanova tačka o Srbiji

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaZagreb
Zagreb - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana objavila je u hrvatskim medijima tekst pod naslovom "O budućnosti Evropske unije" sa sedam predloga, među kojima je stav da Srbiju treba primiti u EU, što je izazvalo burna reagovanja u hrvatskoj javnosti. Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova je saopšteno da Hrvatska ne deli stav Mađarske.
Iz Mađarske u tekstu ponovo su navedene oštre optužbe na račun Evropske unije i odlučno protivljenje stvaranju “evropskog carstva”. Međutim, hrvatsku javnost najviše je zabolela sedma tačka - zahtev da Srbija postane član Evropske unije. 
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Orbanov šamar Evropskoj uniji u sedam tačaka – spomenuta i Srbija
Hrvatski mediji su sedam mađarskih predloga doživeli kao, kako prenosi zagrebački "Jutarnji list", još jedan snažan napad Budimpešte na EU i ponavljanje optužbi koje Orban već, kako se navodi, godina upućuje Briselu.
"Jutarnji" primećuje da predlozi dolaze samo dan nakon poslednjeg samita Evropske unije na kojem su neki lideri država članica EU bili toliko otvoreni i oštri da su, kako navode, Orbanu poručili da napusti EU ako ne misli da poštuje načela na kojima je EU stvorena, od temeljnih ljudskih prava, vladavine prava i nezavisnosti sudstva do slobode medija.
"Mađarska je već godinama glavni saveznik Srbije unutar Evropske unije, a posebno bliske odnose gaje dvojica lidera - Viktor Orban i Aleksandar Vučić", piše "Jutarnji" i dodaje da je prošlog leta slovenački premijer Janez Janša učestvovao sa Orbanom i Vučićem na veb konferenciji o evropskim izazovima i traženju zajedničkog evropskog identiteta.
"Sva trojica složila su se da žele jaku i kompetitivnu Evropu koja je dom različitih naroda i Evropu kao zajednicu zasnovanu na "judeo-hrišćanskim" i hrišćansko-demokratskim vrednostima i tradicijama, a ne federalističku Evropu koja će zanemariti identitete i istorijsku baštinu pojedinih naroda", navodi list.
"Jutarnji" kao najzanimljiviju tačku oglasa mađarske vlade navodi onu koja kaže da Srbiju treba primiti u Evropsku uniju.
Orban se, dodaje list, otvoreno založio u korist Srbije i, štaviše, to stavio kao jedan od sedam prioriteta za spas Evropske unije. 
Premijer Mađarske Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Žestok udar Evropske unije na Mađarsku — jasna poruka i Srbiji
Inače, tekst mađarske vlade izazvao je burna reagovanja, a Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske jasno je reklo "ne" takvom mađarskom stavu o Srbiji.
"Povodom budućnosti Evrope, ne delimo simplifikovane stavove koje prenose oglasi - naše ideje i stremljenja u pogledu Evropske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar evropske porodice. Što se tiče procesa proširenja EU, Hrvatska insistira na proširenju koje se temelji na doslednom ispunjenju kriterijuma za članstvo, sprovođenju potrebnih reformi i ostvarivanju merljivih rezultata. To važi za sve države koje pretensuju na članstvo, pa tako i za Srbiju", rekli su iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske za zagrebački "Večernji list".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala