Bečić pozvao parlamentarne stranke na dijalog

© Sputnik / Nebojša PopovićPredsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić
Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio je poziv svim predsednicima parlamentarnih političkih partija da 7. jula u Skupštini otpočnu dijalog s ciljem rešavanja otvorenih pitanja, koja su, kako je poručio, značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.
U pozivu svim parlamentarnim strankama - pozicije i opozicije, Bečih je poručio da je zajednička obaveza svih ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja, oko kojeg postoji politički konsenzus, ali i ogromna podrška građana, koja je u poslednjim mesecima u uzlaznoj putanji.
Naveo je da na tom putu, evropski partneri od Crne Gore imaju velika očekivanja od ovog saziva crnogorskog parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije.
"Naime, već duži niz godina Crna Gora ne uspeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u oblasti pravosuđa i reši problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji parališu vrlo često sistem u celini", naveo je Bečić.
Dodao je da je za rešavanje mnogih od ovih pitanja potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini Crne Gore. Samim tim, dodao je, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima.
"Da su ovi procesi laki i jednostavni, verovatno bi bili još ranije uspešno okončani. Međutim, dijalog je jedini put do rešenja, a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspeh.", naveo je i dodao da očekuje da su, kako kaže, "svi spremni da podnesemo političku žrtvu zarad višeg cilja, verujući da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i političke partije".
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala