Ana Brnabić sa ruskim ministrom: Veliki potencijal u poljoprivredi

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar poljoprivrede Rusije Dmitrij Patrušev na sastanku u Vladi Srbije
Ministar poljoprivrede Rusije Dmitrij Patrušev na sastanku u Vladi Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom poljoprivrede Rusije Dmitrijem Nikolajevičem Patruševim da postoji veliki potencijal za dalji razvoj trgovinskih odnosa i partnerstva u oblasti poljoprivrede, pre svega zahvaljujući dobrim međudržavnim odnosima, međusobnoj podršci i kontinuitetu u političkom dijalogu.
Dodatni podsticaj, istakla je predsednica vlade, predstavlja i stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom u julu ove godine, koji će, kako je objasnila, omogućiti i veći plasman srpskih proizvoda, ne samo na ruskom tržištu, već i šire, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima, preneo je Tanjug.
Zahvaljujući zalaganju srpsko-ruske Radne grupe za poljoprivredu u okviru Mešovitog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, uvećana je robna razmena i održan nivo saradnje i usled epidemiološke krize, ocenila je premijerka.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak ministra poljoprivrede Rusije Dmitrija Patruševa i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u Beogradu
Sastanak ministra poljoprivrede Rusije Dmitrija Patruševa i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sastanak ministra poljoprivrede Rusije Dmitrija Patruševa i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u Beogradu
Patrušev je pozitivno ocenio saradnju dve države u oblasti poljoprivrede i istakao da je održavanje poljoprivrednih sajmova, kao što je nedavno održani Agroindustrijski forum Srbija-Rusija u Beogradu, prilika za razmenu iskustava i povezivanje srpskih i ruskih kompanija i proizvođača i povećanje trgovinske razmene u oblasti poljoprivrede.
On je naveo da je ruska strana zainteresovana i za zajedničke investicije u poljoprivredne proizvode kako bi se olakšao izvoz na tržišta sa kojima dve države imaju potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.
Otvaranje poslovne misije ruskih kompanija-izvoznika poljoprivrednih proizvoda u Srbiju - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
„Srbija najvažniji partner na Balkanu“: Otvorena poslovna misija ruskih kompanija-izvoznika u Srbiju
Na sastanku, na kojem su učestvovali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, bilo je reči i o saradnji u oblasti digitalizacije i primene novih tehnologija u oblasti poljoprivrede.
Istaknuto je da je Srbija tržište sa velikim potencijalom za investitore koji žele da ulažu u poljoprivredu.
Premijerka Brnabić zahvalila je na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i dijalogu Beograda i Prištine u pronalaženju kompromisnog rešenja, kao i kontinuiranoj podršci u međunarodnim institucijama.
Izrazila je uverenje da će zahvaljujući zalaganju i istrajnosti obe strane, saradnja Srbije i Rusije u budućem periodu napredovati brže, ne samo u oblasti poljoprivrede, već i drugim važnim oblastima za obe države.
U moskovskim radnjama može da se kupi srpska roba, a Sputnjikova novinarka Olivera Ikodinović istraživala je može li se u Moskvi napuniti „srpska korpa“
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala