„Srbija najvažniji partner na Balkanu“: Otvorena poslovna misija ruskih kompanija-izvoznika u Srbiju

© Foto : Ministarstvo poljoprivrede Rusije/ Ministerstvo selьskogo hozяйstva Rossiйskoй FederaciiOtvaranje poslovne misije ruskih kompanija-izvoznika poljoprivrednih proizvoda u Srbiju
Otvaranje poslovne misije ruskih kompanija-izvoznika poljoprivrednih proizvoda u Srbiju - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
U Beogradu je 30. juna održano svečano otvaranje Poslovne misije ruskih kompanija-izvoznika poljoprivrednih proizvoda u Srbiju. Ruska strana je poručila da je Srbija najvažniji partner Rusije na Balkanu.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović pozdravio je sve učesnike Poslovne misije, istakavši da se rusko-srpski spoljnoekonomski odnosi uspešno razvijaju, da su zemlje postigle sporazum o formiranju zone slobodne trgovine, što je nesumnjivo dovelo do ozbiljnog rasta trgovine poljoprivrednim proizvodima između zemalja.
„Rusiju i Srbiju povezuju tesne istorijske, političke i ekonomske veze, stoga se nadamo da će se međusobna trgovina prehrambenim proizvodima između naših zemalja aktivno razvijati“, istakao je zamenik ministra poljoprivrede Rusije Sergej Levin, koji je  zahvalio srpskom ministru na urađenom poslu.
Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroljub Aleksić ukazao je na razvoj obostrano korisne saradnje između Rusije i Srbije u različitim oblastima, uključujući ekonomsku, investicionu, socijalnu, kulturnu.
Nakon ceremonije otvaranja održana je plenarna sednica „Rusija-Srbija: perspektive razvoja međusobne trgovine poljoprivrednih proizvoda“.
Žitarice - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2021
Rusija postavila rekord u izvozu hrane
Zamenik ministra poljoprivrede Rusije je istakao da je Srbija najvažniji partner Rusije na Balkanu. Rusija isporučuje na srpsko tržište suncokretovo ulje, meso živine i druge proizvode, pritom je spremna da diverzifikuje eksport i povećava količine isporuka.
Prema rečima državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Bogdana Igića ukazao je na tesnu saradnju agrarnih resora dve zemlje, kontrolno-nadzornih organa i kompanija.
„Mnogo puta sam boravio u Rusiji i mogu potvrditi da smo uspostavili odlične odnose sa Ministarstvom poljoprivrede i 'Rosselhoznadzorom' i veoma smo im zahvalni za saradnju“, istakao je Igić.
Šef „Agroeksporta“ Dmitrij Krasnov predstavio je potencijal razvoja ruskih isporuka u Srbiju. Kako je rekao, za poslednjih pet  godina ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda Srbije porastao je za 66 odsto i 2020. godine je iznosio 2,3 milijarde dolara. Značajan deo uvozne potražnje mogu zadovoljiti ruski dobavljači.
U događaju koji su organizovali Ministarstvo poljoprivrede Rusije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Federalni centar „Agroeksport“ kao i druga trgovinska predstavništva dve zemlje učestvuje oko 20 najvećih ruskih kompanija i četiri industrijska saveza. Poslovna misija će trajati do 1. jula. U okviru nje planiran je čitav niz sastanaka, uključujući više od 200 pojedinačnih sastanaka sa 58 srpskih kompanija koje su zainteresovane za uvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala