Amerika i Japan se u strogoj tajnosti pripremaju za rat sa Kinom, objavio „Fajnenšel tajms“

© AP Photo / Japan Air Self-Defense ForceVojne vežbe Japana i SAD
Vojne vežbe Japana i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Japan održavali su zajedničke vojne vežbe kako bi se pripremili za mogući sukob sa Kinom zbog Tajvana, izvestio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na vojne zvaničnike.
Prema navodima šestorice neimenovanih zvaničnika, citiranih u izveštaju, američki i japanski vojni zvaničnici započeli su ozbiljno planiranje mogućeg sukoba, tokom poslednje godine predsedničkog mandata Donalda Trampa. 
Posada kineske Južnomorske flote tokom vojne vežbe u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2020
„Uzburkava“ se Južno kinesko more: Da li je na pomolu oružani sukob SAD i Kine?
Paralelno sa planiranjem, Vašington i Tokio su navodno u „strogoj tajnosti razrađivale ratne taktike i izvodili zajedničke vežbe u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru“.
Nekoliko zvaničnika koje je „Fajnenšel tajms“ citirao reklo je da su zajedničke vežbe saveznika u Južnom kineskom moru nazvane „obukom za pomoć u katastrofama“, dok je u okolini ostrva Senkaku održano više vežbi kako bi se pripremili za sukob sa Pekingom oko Tajvana.
Prema navodima u izveštaju, američki i japanski zvaničnici istražuju i pravne mogućnosti u vezi sa zajedničkim vežbama, među kojima su pristup bazama i logistička podrška koju bi Tokio mogao da pruži u slučaju sukoba. U izveštaju je, posebno ističući mogućnost da Japan bude umešan u takav sukob, ukazano na to kako će se Vašington oslanjati na vazdušne baze u Japanu.
Jedan zvaničnik je primetio da SAD i Japan treba hitno da uspostave mehanizam trilateralne razmene sa Tajvanom radi razmene informacija o kretanju kineskih pomorskih i vazduhoplovnih snaga.
„Pojedini podaci cirkulišu između Tajvana i SAD, kao i Japana i SAD, ali nemamo direktnu trilateralnu razmenu podataka. To mora da se uspostavi sada“, naveo je zvaničnik.
Prema izveštaju „Fajnenšel tajmsa“, zvaničnici iz SAD, Japana i Tajvana istakli su da je saradnja znatno porasla nakon sporazuma postignutog 2017. godine, kojim je olakšano identifikovanje prijateljskih aviona. Japan je navodno krenuo ka povećanju saradnje zbog prepoznavanja značaja nezavisnog i suverenog Tajvana za sopstvenu bezbednost.
Konačni cilj saveznika (SAD i Japana) je da sastave „zajednički ratni plan“ za Tajvan, preneo je Sputnjik internešenal.
Ono što je posebno alarmiralo SAD i Japan je povećani broj kineskih borbenih aviona koji lete reonima tajvanske zone protivvazduhoplovne odbrane, kao i pekinški brodovi koji plove teritorijalnim vodama oko spornih ostrva Senkaku. 
Tajpej - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Kineski lider obećao: Ne potcenjujte nas – iskorenićemo separatizam u Tajvanu
Peking ne priznaje japansku kontrolu nad ostrvima, nazivajući tu teritoriju „ostrvima Djaoju“. Tokio se protivi pekinškim brodovima koji plove u blizini sporne teritorije, nazivajući te poteze „neprihvatljivim upadima". Japan uživa podršku SAD, a Peking optužuje dve zemlje za „udruživanje" protiv kontinentalne Kine.
Pored toga, na pomorske teritorije u Južnom kineskom moru polaže pravo nekoliko drugih entiteta, uključujući Filipine, Brunej, Maleziju, Vijetnam i Tajvan, s tim da Tajpej istovremeno traži nezavisnost od kontinentalne Kine. Peking i dalje insistira na tome da je Tajvan deo kopna, ističući politiku „jedne Kine“.
Pogledajte i emisiju „Novi Sputnjik poredak“ koja istražuje kakvu strategiju za borbu protiv Kine priprema NATO.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala