Kineski lider obećao: Ne potcenjujte nas – iskorenićemo separatizam u Tajvanu

CC0 / Pixabay / Tajpej
Tajpej - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Pratite nas
Centralna vlada Kine aktivno će održavati socijalno-ekonomsku stabilnost u Hongkongu i preduzeće odlučne mere u cilju iskorenjivanja separatizma u Tajvanu, rekao je predsednik Kine Si Đinping.
„Štitićemo nacionalni suverenitet, svoje interese bezbednosti i razvoja, osiguravaćemo stabilnost u Hongkongu, kao i u specijalnoj administrativnoj oblasti Makao. Takođe moramo preduzeti odlučne mere kako bi naneli snažan udarac pokušajima da se osigura takozvana nezavisnost Tajvana“, rekao je kineski lider povodom 100. godišnjice Komunističke partije Kine.
Prema njegovim rečima, Peking namerava da sačuva visok nivo autonomije Hongkonga, ali istovremeno će jačati mehanizme kako bi tamo efikasno osigurao nacionalnu bezbednost.
„Niko ne bi trebalo da potcenjuje odlučnost i snagu volje kineskog naroda koji će čvrsto štititi suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje“, poručio je Si.

Prvi cilj stoleća – ostvaren

Takođe je istakao da je Kina uspešno ostvarila prvi cilj stoleća – iskorenjivanje apsolutnog siromaštva i izgradnja društva srednje klase.
„I sada sigurnim korakom gazimo ka postizanju našeg drugog cilja stoleća, a to je pretvaranje Kine u veliku, savremenu socijalističku državu u svim pogledima“, rekao je lider.
Prema kineskoj ideologiji, ciljevi „dva stoleća“ su izgradnja društva srednje klase do 2021. godine i pretvaranje Kine u „snažnu, demokratsku, civilizovanu, harmoničnu i modernu socijalističku državu“ do 2049. godine.
Komunistička partija Kine osnovana je u periodu uspona revolucionarnog pokreta na osnovu ideja marksizma-lenjinizma, a njen prvi kongres održan je ilegalno od 23. jula do 5. avgusta 1921. godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala