Slučaj „Petnica“: Tužilaštvo poziva oštećene da se jave

IS Petnica - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je danas sve polaznice istraživačke stanice Petnica da se jave njemu ili policiji ako smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine, rečeno je Tanjugu u ovom tužilaštvu.
Kažu da se ni tužilaštvu niti policiji do sada niko nije javio u tom svojstvu, te da se radi na otkrivanju njihovih identiteta, ali i apeluje na polaznice da se same jave.
Na pitanje zašto baš samo one koje su zlostavljanje pretrepele nakon 2013. godine, u tužilaštvu pojašnjavaju da je tada stupio na snagu tzv. "Marijin zakon" koji predviđa da krivična dela protiv polne slobode slobode učinjenih na štetu maloletnih lica ili dece ne zastarevaju.
U ovom slučaju je u toku predistražni postupak, koji je tužilaštvo pokrenulo na osnovu pisanja medija o zlostavljanju mahom maloletnih polaznica "Petnice". 
IS Petnica - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Direktor „Petnice“ podneo ostavku, odlaže se letnja škola
U tužilaštvu preciziraju da su do sada ispitani u svojstvu građana svi koji su uključeni u ovaj slučaj, kao i da su izvršeni pretresi lokalcija i oduzeta tehnička oprema koja je data na veštačenje.
Po okončanju predistražnog postupka, kada se utvrde činjenice i prikupe dokazi, tužilaštvo će odlučiti ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo.
Slučaj o zlostavljanju nekadašnjih polaznica IS Petnica, pokrenut je nakon što je njih pet u svojoj ispovesti za nedeljnik "Vreme" nekadašenjg urednika "Petničkih sveski" B.S. (65) označilo kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala