Direktor „Petnice“ podneo ostavku, odlaže se letnja škola

IS Petnica - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Direktor Istraživačke stanice „Petnica“ Nikola Božić potvrdio je da je podneo ostavku na tu funkciju. Na sajtu Petnice objavljeno je da se konačna selekcija za Letnju školu odlaže „s obzirom na sva dešavanja sa kojima se Petnica suočava“.
On je naveo da će „Petnicom“ do imenovanja novog direktora upravljati Upravni odbor na čelu sa predsednicom dr Tanjom Adnađević.
„Upravni odbor poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj. Shvatajući ozbiljnost situacije u kojoj se Petnica nalazi i pritisaka kojima su izloženi svi njeni statutarni organi, Upravni odbor na čelu sa predsednicom dr Tanjom Adnađević upravljaće Istraživačkom stanicom Petnica, do imenovanja novog direktora i obezbediti njen nesmetan rad“, navodi se u odgovoru Božića na upit portala B92.net.
Zarad očuvanja integriteta Istraživačke stanice u Petnici, direktor Nikola Božić je podneo ostavku, rekla je ranije danas Adnađević za RTS.
Navela je da je 2017. godine bilo određenih reakcija po prijavi, a postoje i slučajevi koji su prijavljeni i ranije, ali 2017. je odlučeno da se osumnjičeni saradnik ukloni iz IS „Petnica“ i da mu se onemogući kontakt sa polaznicima.
Dosadašnji direktor najavio je da će Istraživačka stanica doneti posebne protokole, odnosno „uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kao i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika“.
„To ništa nije neuobičajeno to znači da do sada nije bilo pravilnika u institucijama za rad sa decom. Takve procedure ne postoje ni u jednoj instituciji formalnog obrazovanja. Na univerzitetima postoji pravilnik o seksualnom uznemiravanju i kodeks koga se pridržavaju na fakultetima“, rekla je Adnađevićeva.
Pohvalila je društvenu klimu koja se otvorila od početka slučaja sa Mikom Aleksićem i dodaje da se otvorilo pogodno tlo da pričamo o ovom problemu i da se ohrabruju devojke da govore o problemu seksualnog uznemiravanja.
„Tek sada smo svesni nedostataka prevencije, intervencije i reakcije“, istakla je.
Podsetimo, u toku je istraga povodom optužbi da je pet bivših polaznica ove elitne institucije za talentovanu decu preživelo seksualno uznemiravanje.
Među saslušanima je i bivši saradnik koji se sumnjiči za nasilje nad maloletnicama. 
Na sajtu Petnice objavljeno je da se konačna selekcija za Letnju školu odlaže „s obzirom na sva dešavanja sa kojima se Petnica suočava“. Anđevićeva je rekla da je to trenutna situacija i da će se programi nastaviti, prenosi RTS.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala