Kako da vam vrele noći ne pokvare san: Saveti najvećeg nemačkog stručnjaka za spavanje

CC0 / Unsplash/Maddi Bazzocco / Spavanje, san
Spavanje, san - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Visoke temperature mnogima su pokvarile san, a jedan od najvećih nemačkih stručnjaka za probleme spavanja dao je nekoliko saveta kako da bolje spavate tokom vrelih noći.
Naša tela mogu da izdrže nekoliko noći s manje sna, te uživajte u toplijem vremenu, čak i ako vam pokvari san, kaže nemački stručnjak Hans Ginter Ves.
Međutim, neprospavane noći mogu da dovedu do brojnih problema, od manjka pažnje u školi ili na poslu, do mogućih incidenata u saobraćaju, kaže čelnik nemačkog Interdisciplinarnog centra za spavanje, prenosi agencija DPA.
Mleko - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2020
Zašto je važno da se popije čaša mleka pred spavanje
Ves navodi da postoji nekoliko načina kojima možemo da pomognemo sebi kako bismo lakše spavali tokom toplih noći, čak i ako nemamo klima uređaj.
„Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i roletne tokom dana, a otvorite ih pre odlaska na spavanje“, kaže Ves.
Drugi savet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, da se popije nešto vruće.
„Ako popijete nešto toplo pre odlaska u krevet, manje je verovatno da ćete se znojiti“, kaže ovaj stručnjak. Takođe, tuširanje toplom vodom će otvoriti pore na koži i osigurati osećaj svežine.
Međutim, strogo se protivi ispijanju alkohola pred spavanje ili uzimanju tableta.
„Ispijanje alkohola uveče može da ima psihološki, relaksirajući efekat, ali ono širi krvne sudove i podstiče noćno znojenje. Tablete mogu da izazovu zavisnost“, kaže nemački stručnjak.
Ves ima i nekoliko posebnih saveta, koje ipak ne može da ispuni svako.
„Ako imate popločan pod u spavaćoj sobi, možete na njega da izlijete malo vode koja će pomoći da se rashladi prostorija, ali tada morate da budete izuzetno oprezni kada ustajete s kreveta. Takođe, jednostavno možete da odete u podrum i tamo da spavate“, kaže Ves.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala