Usavršavanje nadzora: „Majkrosoft“ ustupa policiji tehnologiju prepoznavanja predmeta

CC0 / Pixabay / Veštačka šaka
Veštačka šaka - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
„Majkrosoft“ je najavio da će australijskoj policiji Novog Južnog Velsa ustupiti svoju tehnologiju prepoznavanja predmeta kako bi ubrzao analizu snimaka za nadzor.
Raniji programi državne policije podrazumevali su video-nadzor i druge oblike dokaza potrebnih u istrazi – uskladištene na lokalnim serverima, što je podrazumevalo da neko mora da pregleda taj materijal.
Novi sistem uključuje slanje snimaka u „oblak“ - u ovom slučaju na „Majkrosoftove“ servere - kako bi se identifikovali objekti povezani sa osumnjičenima pomoću „Majkrosoftovog“ programa koji koristi veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje (ML).
Upravljanje pametnim uređajima u vašem domu - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Koji kućni uređaji mogu da vas špijuniraju
Gordon Dansford, glavni predstavnik za informacione tehnologije policije Novog Južnog Velsa, rekao je da će ovaj sistem ubrzati istragu i osloboditi policijske službenike nekih poslova na terenu.
„Korišćenjem računarskog vida pretragom mogu da se prepoznaju predmeti, vozila, lokacije, čak i ranac koji neko ima na leđima ili kravata koju gospodin nosi“, rekao je Dansford. „Znatno bi se ubrzala istraga i pomoglo policiji da dobije rezultat u tren oka.“
Prema „Majkrosoftu“, u jednom konkretnom slučaju policija je prikupila 14.000 snimaka sa video-nadzora kako bi istražila ubistvo i napad i za pet sati analizirala ono što bi obično zahtevalo nedelje ili mesece.
„Detektivi su u roku od nekoliko dana složili vremenski redosled događaja, kretanja i interakcije bezbednosno interesantne osobe i posložili podatke u pripremi dokaza za suđenje“, navodi se iz „Majkrosofta“ u saopštenju za medije.
Vest o prodaji tehnologije u Australiji dolazi nakon što je „Majkrosoft“, zajedno sa „Amazonom“ i IBM-om prethodno potvrdio da neće prodavati tehnologiju prepoznavanja predmeta policiji u SAD dok ne bude donesena savezna uredba koja uređuje njenu upotrebu.

Australijska komisija za ljudska prava preporučuje zabranu prepoznavanja lica

Australijska komisija za ljudska prava objavila je prošle nedelje svoj konačni izveštaj za 2021. o ljudskim pravima vezano tehnologiju, preporučujući vladi da zabrani prepoznavanje lica i drugu biometrijsku metodu sve dok federalne i državne vlade ne uvedu regulatorno zakonodavstvo.
Otisak prsta - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2020
Ko sme da ima lične podatke: Šta kad vam u teretani traže otisak prsta ili JMBG za popust u butiku
„Australijski zakon treba da obezbedi jaču, jasniju i precizniju zaštitu ljudskih prava u pogledu razvoja i upotrebe biometrijskih tehnologija, uključujući prepoznavanje lica“, navodi se u izveštaju. „Dok ove zaštite ne budu uspostavljene, Komisija preporučuje  u područjima sa visokim rizikom moratorijum na upotrebu biometrijskih tehnologija, uključujući prepoznavanje lica.“
Izveštaj posebno naglašava da to rizikuje pravo pojedinca na privatnost.
„Ovo utiče na privatnost pojedinca i može da otvori loše strane nadzora. Pored toga, određene biometrijske tehnologije sklone su visokom stepenu greške, posebno za određene rasne i druge grupe“, navodi se u izveštaju.
„Majkrosoft“ je naveo da je rešenje dizajnirano sa „etičkim osvrtom“ i da ne koristi tehnologiju prepoznavanja lica u realnom vremenu.
„Rešenje koristi sistem za identifikaciju predmeta – ne lica – a pomaže u policijskim slučajevima“, rekao je predstavnik „Majkrosofta“ za „Epok tajms“. „Ovi video-podaci nisu živi podaci i snimaju se u policijskom postupku sa nalogom.“
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala