Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Moskva: Celi okruzi u Avganistanu sami padaju u ruke talibanima

© AP Photo / UncreditedTalibani
Talibani - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Rano je donositi zaključke o tome da je radikalni pokret „Talibani“ zauzeo veći deo Avganistana, talibani kontrolišu mnoge okruge, ali ne i centre provincija, izjavio je za Sputnjik specijalni izaslanik ruskog predsednika, direktor Drugog odeljenja za Aziju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Zamir Kabulov.
„Da, talibani preuzimaju kontrolu nad okruzima, ali većinu tih okruga ne zauzimaju silom, već avganistanski vojnici odatle odlaze, prosto beže“, rekao je Kabulov.
Kako ističe, vojne jedinice se koncentrišu u administrativnim centrima,  „i napuštaju sve položaje i okruge“.
„Predaju ih demoralisane oružane snage. Ne zauzimaju talibani okruge, nego im oni sami 'padaju' u ruke“, precizirao je specijalni izaslanik ruskog predsednika.
Pritom je dodao da se radi o 50 ili 60 okruga, te je rano govoriti o tome da talibani preuzimaju kontrolu nad čitavom teritorijom zemlje.
„U Avganistanu ima oko 300 okruga, ako ćemo o tome. Stoga, da, sezona borbi je u toku, ja sam još na proleće govorio da će on biti 'po rasporedu'. Ali ako bi talibani zauzeli bar jedan ili dva centra provincija za to vreme, mogli bi se donositi zaključke. Oni nisu zauzeli nijedan što govori o tome da su i kod njih ograničene mogućnosti“, zaključuje Kabulov.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala