Ruski ministar zdravlja: U Rusiji niko nije umro nakon vakcinacije protiv kovida

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPunkt za vakcinisanje u tržnom centru u Moskvi
Punkt za vakcinisanje u tržnom centru u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
U Rusiji nije bio nijedan smrtni slučaj direktno povezan sa vakcinacijom protiv virusa korona, saopštio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško za televiziju „Prvi kanal“.  
Ministar je dodao da je bilo slučajeva komplikacija nakon vakcinacije, ali da su oni bili direktno povezani sa bolešću u svetlu koje je sprovedena vakcinacija.
„Svaki slučaj se istražuje, stoga svaku komplikaciju koja se pojavi... mora razmotriti komisija“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, oko 30 odsto vakcinisanih državljana Rusije vodi dnevnik samoposmatranja. Među najčešćim komplikacijama nakon vakcinacije su bol na mestu injekcije i kratkotrajna povišena temperatura.
Ministar je takođe podsetio da nova infekcija virusom korona utiče na sve sisteme ljudskog organizma i da toga nema, stopa smrtnosti u zemlji bila bi manja.

Odobrenje za „Sputnjik Ve“ u Evropi

Muraško je saopštio da se rad na dobijanju dozvole za upotrebu ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) protiv virusa korona u Evropskoj uniji odvija prema planu.
„Inspekcije su u toku, rad se nastavlja. To nije naša procedura, neću da govorim o tome, ali u svakom slučaju krećemo se prema rasporedu“, odgovorio je ministar na pitanje o mogućim rokovima za registraciju „Sputnjika Ve“ u Evropskoj uniji.
Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Rusija: EU namerno odugovlači sa registracijom „Sputnjika Ve“, to je amoralno
Prema njegovom mišljenju, oni koji sumnjaju u potrebu za vakcinisanjem, mogli bi da promene svoje mišljenje posle odobrenja ruskog preparata u Evropskoj uniji.
Masovna vakcinacija u Rusiji počela je 18. januara. Prema poslednjim podacima u Rusiji je vakcinisano 23 miliona stanovnika. 
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je registrovana u 70 zemalja sa ukupnom populacijom većom od 3,2 milijarde. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Evropska agencija za lekove (EMA) započela je proveru ruske vakcine 4. marta.  
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala