Zimonjić za Sputnjik: Đoković može da ostvari nešto što niko nikada nije

© Tanjug / TANJA VALICNovak Đoković i Nenad Zimonjić u Dejvis kupu
Novak  Đoković i Nenad Zimonjić u Dejvis kupu - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Nenad Zimonjić, jedan od najuspešnijih srpskih tenisera svih vremena, govorio je za Sputnjik sport o uspesima neponovljivog Novaka Đokovića, povratku Rodžera Federera i ostalim aktuelnim temama iz sveta tenisa.
Jedan od najboljih dubl igrača tekućeg milenijuma i osmostruki Grend slem šampion u dublu i miks-dublu je odvojio vreme kako bi analizirao nedavne uspehe najboljeg tenisera sveta.
Zimonjić je, za početak, prokomentarisao Đokovićevu pobedu nad Nadalom usred Nadalovog „domaćeg terena“ – stadiona „Filip šatrije“.
„Neverovatan uspeh, ono što većina tenisera priča da je najteže u tenisu – pobediti Nadala na centralnom terenu Rolan Garosa, gde je praktično nepobediv, gde je imao skor 7-1 protiv Noleta u mečevim“, rekao je Zimonjić za Sputnjik.
Novak ne samo da je osvojio 19. Grend slem titulu u karijeri, već je postao prvi teniser koji je ikada osvojio svaki Slem po barem dva puta.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
U inat svima!
„Osvojio je prvi put u istoriji našeg sporta po dva Grend slema, a to je nešto što niko nije uradio. Time se nadovezao na to što je svih devet Mastersa osvojio po dva puta. Prvo niko nije osvojio svih devet, a on je to uradio po dva puta, što je isto neverovatno. Svi ti rekordi su fascinantni – od broja nedelja na prvom mestu, do Grend slem titula – a sada ga deli jedna od Nadala i Federera, što ne sumnjam da će doći vrlo brzo. Ja iskreno verujem da on može ove godine da osvoji sva četiri Grend slema i da ostvari nešto što niko nikada nije ostvario, kada su u pitanju ove četiri različite podloge, u ovakvoj konkurenciji“, stiče Zimonjić i podseća na nivo rivalstva između članova „velike trojke“.
„Oni stalno pomeraju neke granice i jedni su vukli druge i učinili ih boljim igračima, koliko god da je bilo teško osvajati. Gubili su mnoge mečeve od svojih rivala, ali su i pomogli jedni drugima da podignu nivo igre, da se motivišu još više, da napreduju... Stvarno su dosegli neke nivoe kojima niko do sada nije bio ni blizu“.
Novakova titula u Parizu rasplamsala je i debatu o tome ko je najbolji teniser svih vremena.
„Što se tiče toga ko je najbolji... Definitivno da Nole u poslednjih deset godina dominira, da ima bolji međusobni skor od obojice – iako je bio u velikom deficitu – kao i da sa Nadalom ima najveći broj međusobnih mečeva ikada viđen. Ja ne znam da li je iko ikada odigrao toliko mečeva, pogotovo važnih mečeva, kao njih dvojica. Sve su to stvari koje nagoveštavaju to da će biti najbolji svih vremena. To je nešto što je, prema mom mišljenju, jako teško komentarisati. Svako će imati svoje mišljenje – da li mu se neki stil igre više sviđa ili ne sviđa, da li su podloge bile ovakve ili onakve, uslovi za igru, da li je bila ovakva ili onakva konkurencija...“, priča Zimonjić.
„Sve su to diskutabilne stvari, a činjenica je samo da su oni svi vrhunski šampioni i ovo što su ostvarili i što pomeraju granice svakog dana je prosto neverovatno. Ovo što Nole radi, da ovoliko dugo bude u samom vrhu i da postiže u kontinuitetu tako sjajne rezultate, je bilo nezamislivo ranije. Federer je prvi počeo sa takvim rezultatima, nadovezao se Nadal, uspeo je Mari delom da se umeša i da dođe i on do prvog mesta, ali su ga nažalost omele povrede. Stvarno, zlatan period svetskog tenisa“, dodaje osvajač 54 titule u dublu.
Našeg sagovornika smo upitali da uporedi Novaka Đokovića sada, sa Novakom Đokovićem od pre desetak godina i dobili veoma zanimljiv odgovor.
„Novaka Đokovića kada poredite ne samo tada, već pre godinu dana ili pre par godina, vidi se napredak u svakom segmentu. On je neko ko je veliki profesionalac, ko radi na sebi svakodnevno i želi da bude upravo to – najbolji svih vremena. Da bi to ostvario mora tako da se ponaša i da podredi sve svom usavršavanju. On i dalje napreduje i ide uzlaznom putanjom i mislim da trenutno igra najbolje što je igrao“.
© AP Photo / Bernat ArmangueNovak Đoković i Nenad Zimonjić tokom Dejvis kup meča između Srbije i Rusije
Novak Đoković i Nenad Zimonjić tokom Dejvis kup meča između Srbije i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Novak Đoković i Nenad Zimonjić tokom Dejvis kup meča između Srbije i Rusije
Jedna od najaktuelnijih tema je povratak Rodžera Federera, koji se nedavno vratio tenisu nakon pauze koja je trajala više od godinu dana i tokom koje je imao dve operacije kolena.
Tridesetdevetogodišnji Švajcarac je uspeo da odigra tri sjajna meča na Rolan Garosu i plasira se u osminu finala, ali je i pre tog duela odlučio da preda naredni meč, kako ne bi rizikovao pojavljivanje na Vimbldonu.
Detalj sa meča Rolan Garosa između Đokovića i Sandgrena - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Amaterska greška zbog koje je „nastradao“ Federerov legat
„On je neko ko stvarno voli tenis i voli da se takmiči. Moje mišljenje je da će on igrati tenis dokle god misli da može da osvaja velike turnire, dokle god misli da može svakoga da pobedi. To je nešto što će njega ispunjavati. Ovo su sve veliki izazovi, upravo zbog te dve operacije i pitanje je koliko će moći da igra u kontinuitetu, što se i pokazalo da može da odigra par mečeva, pa posle, da li iz predostrožnosti, tempiranja forme ili toga što je mislio da na travi može da postigne bolji rezultat... To je ono što ja mislim da je razlog zašto se on odlučio da se povuče sa Rolan Garosa“.
Federerov povratak na travu, međutim, nije bio toliko uspešan, pošto je prvi put ikada ispao pre četvrtfinala na turniru u Haleu, jer je od njega bolji bio mladi Kanađanin Feliks Ože-Alijasim.
„Mislim da mu je ovaj poraz došao kao veliko razočaranje, kao neki hladan tuš. Možda tu ima i preispitivanja – da li i dalje to može ili ne može... Ali, mislim da će se onog trenutka kada bude došao na Vimbldon osećati komfornije. To je mesto gde je osvojio najviše titula i verujem da će tu odigrati dobro. Naravno, samo on zna u kakvom je fizikom stanju, ali s obzirom da njegovu tehniku i na to savršenstvo kretanja i tehnike, to mu omogućava da i u 40. godini igra na izuzetno visokom nivou, i nakon svih ovih operacija“, objašnjava Zimonjić.
U svetu tenisa se neprestano priča o tome da li će Novak uspeti da osvoji takozvani „kalendarski slem“, odnosno da prikupi sva četiri Grend slem trofeja u istoj godini. A, tu su i Olimpijske igre...
„Prosto je neverovatno koliko tu nijanse odlučuju, ali nekako deluje da Nole to sve drži pod kontrolom. Po meni, lakše će ga neko iznenaditi kada se igra u dva dobijena seta, što će biti slučaj na Olimpijskim igrama, dok i na Vimbldonu i na US openu neko treba da ga dobije u tri dobijena seta, a to će biti izuzetno teško s obzirom da igra jako dobro i da su to dve podloge koje mu odgovaraju. Mislim da je u mogućnosti da ostvari sve to, ali, sa druge strane neće biti ni laka ta adaptacija na travu, s obzirom da je i kratak vremenski period, da je imao dosta mečeva u nizu – igrao je Rim, Beograd, pa Rolan Garos. Raspored je bio dosta zgusnut, ali ako neko može dobro da se oporavi, to je svakako Nole, jer on vodi dosta računa o svom telu i svakom detalju. Mislim da će uspeti da ostvari to što želi“.
Zimonjić, nekada najbolji dubl igrač na planeti, ima puno iskustva sa mečevima u kojima su morali da se prave veliki preokreti i spasavaju meč lopte kako bi se došlo do pobede.
„Bilo je jako puno situacija gde smo spasavali 0-2 u setovima, gde smo spasavali meč lopte. Sedam vezanih meč lopti smo uspeli da spasemo protiv braće Brajan, i to u dva, tri navrata, u finalima. Jednom sedam, jednom šest, jednom pet – vezanih meč lopti“, prisetio se Zimonjić i objasnio kakav je mentalni sklop potreban da bi bili najbolji u najtežim trenucima:
„To je odlika velikih šampiona i nekoga ko je mentalno izuzetno jak. Fascinantno je šta je on uspeo da ostvari. Kada su svi mislili da nema šanse, kada je totalno fizički bio u lošem stanju i bez energije, kada nije imao nikakvu reakciju, uspevao je da dođe do toga da na početku trećeg seta protiv Cicipasa napravi brejk i da posle toga meč privede rutinski kraju, s obzirom da nijednu brejk loptu Cicipas nije imao do kraja meča, što je neverovatno. Svakako je to možda najveći kvalitet koji Nole ima, pored kretanja, defanzive i nivoa koncentracije. To je ta njegova mentalna snaga, on uvek veruje u sebe i to da može da pobedi. To je dokazao nebrojeno puta, ja sam to mogao da vidim i gledajući ga uživo, sedeći na klupi kao selektor i kao reprezentativac i stvarno – svaka čast na svim tim rezultatima i svemu što je ostvario“.
Za kraj, sa Zimonjić se osvrnuo na dešavanje koje je napravilo buru na početku Rolan Garosa, kada je japanska teniserka Naomi Osaka, inače četvorostruka Grend slem šampionka, prvo rekla da ne želi da prisustvuje konferencijama za medije, a onda odustala od turnira.
Japanska teniserka Naomi Osaka - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Oblak depresije nad Parizom – ko je đubre, gde je bila greška i šta misli Đoković?
U međuvremenu Osaka se povukla i sa Vimbldona, pa je u tenisu krenulo dodatno da se priča o očuvanju mentalnog zdravnja i tome da li novinari i mediji prave previliki pritisak igračima.
„Igrači sami, a pogotovo šampioni, sami sebi prave dodatni pritisak, jer imaju velika očekivanja. Svi koji su osvajali velike turnire su uvek imali najveće ciljeve, kada neki novi turnir počinje. Granice su se dosta promenile zbog tog kontinuiteta koji su oni imali, pa se sada očekuje od svih drugih da to isto rade, što nije bio slučaj. Ranije bi igrači osvajali jedan, dva turnira tokom godine, odigrali dobro na nekoj podlozi, na drugoj ne, a sada je nekako postalo normalno uz nekoga kao što je Serena kod žena, a kao što su Federer, Nadal i Nole kod muškaraca. Sada to očekuju od svih drugih igrača i to je sigurno veliki pritisak i, jednostavno, ako je to veći stres i nešto što joj ne prija, bolje što je napravila pauzu i što ne igra, jer je potrebno da nađe rešenje da ponovo uživa u takmičenju i svemu onome što ide uz sport. Ne mislim da je samo taj pres (problem), to je verovatno samo jedan od razloga, barem ja to tako vidim“, podvukao je Zimonjić.
Inače, najbolji teniser sveta Novak Đoković pohod na Vimbldon kreće u ponedeljak u popodnevnim satima, a rival mu je talentovani Britanac Džek Drejper
Kako je Medvedev prevario „stručnjake“ – legende otkrivaju za Sputnjik
Američki novinar: Sve je uvek bilo protiv Đokovića
Jedini čovek na planeti za kojeg je nemoguće – moguće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala