Petoro poginulo u rušenju solitera, 156 nestalih: Na oštećenja zgrade upozoreno još 2018. /video/

Pratite nas
Najmanje pet ljudi poginulo je u rušenju višespratnice u Surfsajdu kod Majamija u američkoj državi Florida, dok se za još 156 osoba traga.
Do sada su iz ruševina izvučena tela pet žrtava, a zvaničnici gaje nadu da je možda još neko od 156 nestalih još živ, prenosi Rojters.
„Naš glavni prioritet je da, ako možemo, spasemo neki život“, rekla je gradska zvaničnicia Levin Kava.
Objavljen snimak urušavanja solitera na Floridi: Nestao za nekoliko sekundi /video/
Požar koji je izbio nakon rušenja zgrade otežao je spasiocima rad, a u ruševinama zgrade stare 40 godina još ima dima.
Spasioci pretražuju ruševine uz pomoć pasa, infracrvenih skenera i specijalne opreme, nadajući se da možda ima preživelih u džepovima vazduha koji su se formirali u ruševinama.
Građevinski stručnjak Frenk Morabito upozorio je još pre tri godine da postoje dokazi o „velikom strukturalnom oštećenju“ betonske ploče ispod bazena i pukotinama u podzemnoj garaži na zgradi kondominijuma u Surfsajdu koja se urušila pre dva dana, objavio je Njujork tajms, prenosi Tanjug.
Stručnjaci navode je najverovatniji uzrok rušenja zgrade kombinacija više faktora.
Zgrada, sagrađena pre 40 godina, bila je u postupku novog izdavanja sertifikata za upotrebu. Gradske vlasti Surfsajda objavile su dokumenta iz tog postupka, uključujući i izveštaj Frenka Morabita, koji ukazuju na nekoliko strukturnih problema, kao što su loša hidroizolacija u delu gde je bazen, kao i „obilno pucanje i ljuštenje“ betonskih stubova u garaži, objavio je Ej-Bi-Si njuz.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Inženjer Džejson Borden, čija je firma ispitivala zgradu prošle godine, kazao je da je ono što je primećeno, „uobičajeno za zgradu staru 40 godina kojoj održavanje nije rađeno na vreme“.
Borden je objasnio kako to znači da je nekim delovima zgrade istekao vek trajanja i morali su da budu popravljeni ili zamenjeni. Međutim, dodao je da nije uočeno ništa što je moglo da dovede do katastrofe.
„Nijedan od primećenih problema nije mogao da dovede do urušavanja, ali njihova kombinacija sa drugim uticajima mogla je da izazove katastrofu“, rekao je Borden.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala