Stepijeva kontra: Nemci već slave

© AP Photo / Hans PunzDragoslav Stepanović
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Fudbal je po ko zna koji put pokazao zašto je interesantna i jedinstvena igra, u kojoj su bilo kakva predviđanja praktično nemoguća i nikako posle grupne faze ne možete da se uhvatite za jednu ekipu i da kažete - da, to je ta selekcija, oni će da osvoje Evropsko prvenstvo.
„Grupa smrti“, rasplet u njoj bio je neverovatan. Nemci su dvaput bili pred ispadanjem, a na kraju su u 85. minutu dali gol Mađarima i prošli u nokaut fazu.
U toj grupi svako je mogao da bude prvi i četvrti, prosto neverovatno. Ali, neverovatno je da ovo Evropsko prvenstvo, ne mogu da napišem da je neregualno, ali reprezentacije igraju čas dobro, čas loše. Nemci izgubili od Francuza, pa razbili evropske prvake Portugalce, pa se mučili i remizirali sa Mađarskom...
Slobodan Komljenović - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Komljenović za Sputnjik: „Šestica“ od Holanđana – sramota Jugoslavije za ceo život
Ništa nije moglo da se predvidi. Supruga je u jednoj sobi gledala Nemačku, ja u drugoj Francuska – Portugalija jer je to bila jača utakmica. Priča mi supruga kako se mučenik Lev, koji je inače miran jer je navikao da Nemci gaze, skakao i tresao se.
Na kraju su se kvalifikovali i sada cela Nemačka slavi. Slave kao da su već dobili Engleze. Kao što je rekao Gari Lineker „Fudbal je igra u kojoj 22 čoveka šutiraju loptu, a na kraju uvek pobede Nemci“.
Turniska su ekipa, očigledno da im treba da uhvate zalet, pa da prikažu najbolji fudbal i da dobiju sigurnost.
Nemci su redovno na velikim takmičenjima pobeđivali Engleze, smatraju da im leže bez obzira što se igra na Vembliju, baš kao i Portugalci, ali se recimo ugledni nemački Bild oglasio naslovom „Dalje, a ne znamo zašto“. Jasna aluzija na izdanja u grupi i remi sa Mađarskom na kraju.
​Smatram da su i dalje Francuzi favoriti, zbog kvaliteta svih tih igrača koje na raspolaganju ima Didije Dešan. Mbape kada uzme onu loptu uvek očekujte da će nešto da se desi, ali je problem što je uzme na svakih 15-20 minuta, a ono ostalo vreme se čuva.
Ne znam da li će tako moći u Realu da igra ako bude prešao. Jer, u Pari Sen Žermenu ima jedno mesto koje je sveto, ali to je zaslužio načinom na koji diže sebe i klub.
Ipak, kada pređeš u jedan Real ili Barselonu, ti veliki klubovi, oni ne trpe te „nestanke“ od po 20 minuta. Ne možeš tako da se ponašaš. Ponavljam, zbog Benzeme, Kantea, Grizmana i Mbapea, Francuzi su najkompetentniji da osvoje turnir.
I Belgijanci su puno toga pokazali. De Brujne, Lukaku, braća Azar, oni bogami imaju raskošan potencijal. Kako su samo okrenuli protiv Danske, na kraju su dobili i Finsku za maksimalnih devet bodova u grupi.
Sada ih čekaju Portugalci i Kristijano Ronaldo koji je sa pet golova prvi strelac turnira. U redu, dao je golove uglavnom iz penala, ali mislim da su svi bili čisti ko suze i da nema polemike.
Prednost dajem Belgiji, jer se Portugalci provlače, a De Brujne je čudo od igrača. Igrač svetskih razmera koji poznaje svoju ekipu, ima sposobnosti lidera, kod njega sve ide lako, pa i u 90 minutu deluje svež kao da je tek 15. minut. Tu je i Lukaku koji je i sa loptom i bez lopte u stanju da pretrči sve živo i da postigne gol.
Biće izuzetno zanimljivo u dvoboju Hrvata i Španaca. I jedni i drugi su se probudili u poslednji čas. Gledam i ne mogu da verujem da Luis Enrike pored toga što su ga svi terali i otpisali, osudili, on i dalje stavlja Moratu u prvu postavu i kaže da ga je namerno stavio da igra kako bi dobio samopouzdanje koje je potrebno timu.
Umesto da povede na turnir 26 igrača, on je uzeo 24, stalno piša uz vetar. Uspeh mu dozvoljava, uspeh ga tera da dođe na još luđe ideje.
A Hrvati, čini mi se da je kod njih bilo ključno što su promenili dresove i vratili se onim čuvenim kockastim crveno-belim. Čim sam video protiv Škota tu garnituru, pomislio sam da će da ih „zgaze“. Tako je i bilo.
Modrić je iz one dinamike koju stalno ima u Real Madridu, konačno prišao 30 metara bliže protivničkom golu, pravio je čuda. Dao je i namestio gol, video je da mora da ide napred jer je doteralo cara do duvara.
Ipak, kada sve saberem i oduzme, Španci su favoriti. Pokazali su protiv Slovaka da mogu da daju golove, Nemcima su u onomad dali šest komada, nisu zaboravili da tresu mreže, to je negde u njihovim glavama u njihovoj biti.
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Stepijeva kontra: Razbijen mit o vanzemaljcima i moj zaboravljeni učenik
Sada moraju da se pokažu u velikim utakmicama, to je jedan pritisak koji može da pritisne toliko da odigrate slabo, ali opet ne očekuje to od njih.
Navijam za Hrvate kada su već Makedonci ispali, mada prednost Španiji. Imaju mlađe igrače koji nemaju strah i to u jednoj utakmici može da bude od presudne važnosti.
S druge strane Hrvatskoj je ovo poslednja šansa ove generacije, možda još Svetsko prvenstvo u Kataru iduće godine ukoliko se budu kvalifikovali.
Da ne zaboravim da pomenem Mađare, njih mi je najviše žao. Borili su se časno do poslednjeg sudijskog zvižduka i bili nadomak pisanja istorije. Šteta!
Mislim da će Italija da se prošeta do četvrtfinala ne nipodaštavajući ekipu Austrije, čiji je selektor Foda bio moj igrač u Leverkuzenu. Našao je dobar tim, tim koji igra fudbal, i može da pripreti, ne i da ugrozi Italijane.
Superiorni su „azuri“, nisu primili gol na 11 utakmica, a u prošlom susretu Manćini je odmorio čak devetoricu fudbalera što je velika stvar.
Kada odmoriš jednu utakmicu, to je tri dana više, znači spojio si nedelju dana odmora, što je idealno pred nokaut fazu na velikom takmičenju, zato očekujem puno od Italijana koji su već pokazali da su fantastična reprezentacija.
► Đota Fristajl u „Miljanovom korneru“: Smejali su mi se, ali ja sam imao svoje snove
► Rusi su poniženi, a neko će za to morati da odgovara
► Perina rabona: Hrvati imaju... petlju, a mi smo ostali 20.000 milja pod morem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala