Postavljene kamere – samo iskreno srećni mogu u kancelarije

© Depositphotos.com / TzidoDevojka koristi biometrijsku verifikaciju na mobilnom telefonu
Devojka koristi biometrijsku verifikaciju na mobilnom telefonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Kompanija „Kenon“ je u svojoj podružnici u Kini postavila kamere koje procenjuju osmeh zaposlenih. Samo oni koji su „100 odsto srećni“ mogu da uđu u radni prostor.
U „Kenonu“ su osmislili potpuno distopičan sistem u cilju povećanja produktivnosti svojih radnika. Instalirali su kamere opremljene veštačkom inteligencijom koja prepoznaje osmeh.
Kamere puštaju samo one radnike čiji je osmeh iskren – da ulaze u kancelarije ili zakazuju sastanke. 
Spomenute kamere su bile tema izveštaja magazina „Fajnenšel tajms“ o tome kako kineske kompanije koriste veštačku inteligenciju za kontrolu zaposlenih, prenosi portal theverge.com.
Ispostavilo se da, između ostalog, kompanije nadgledaju koje programe zaposleni koriste na svojim računarima kako bi pratili njihovu produktivnost, koriste kamere za nadzor da provere koliko dugo ostaju na pauzama za ručak, čak prate i njihovo kretanje posle posla preko aplikacija u mobilnim telefonima.
Kompanija „Kenon informacione tehnologije“ (Canon Information Technology) je u stvari još prošle godine najavila svoje kamere za prepoznavanje osmeha u okviru paketa alata za upravljanje radnim mestima, ali tada nije privukla naročitu pažnju.
Činjenica da je ova informacija prošla „ispod radara“ javnosti dobro ilustruje koliko su alati namenjeni za nadzor postali uobičajeni, i to ne samo u Kini. 
Iako čitaoci na Zapadu često ove priče o nadzoru tretiraju kao pojavu koja se dešava u drugim zemljama, zemlje poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije nisu ništa manje nedužne u ovoj priči.
„Amazon“ je možda najbolji primer ove dinamike: poznat je po tome što od svojih radnika u skladištu cedi i poslednji atom snage, pa čak i rangira produktivnost radnika koristeći algoritme pre nego što ih otpusti.
Otisak prsta - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2020
Ko sme da ima lične podatke: Šta kad vam u teretani traže otisak prsta ili JMBG za popust u butiku
Ovaj savremeni „tejlorizam“ (princip naučnog menadžmenta koji se vezuje za američkog inženjera Frederika Tejlora) nije ograničen samo na poslove niže kvalifikovanih radnika, jer je poznato i da mnogi savremeni softverski paketi, poput Majkrosofta 365, dolaze sa ugrađenim alatima za nadzor. A kako sve više ljudi radi od kuće zbog pandemije, kompanije sve češće koristi ove funkcije zbog straha da će izgubiti kontrolu nad svojim radnicima. (Ili, što bi rekli oni malo ciničniji: oni su oduvek želeli da koriste ove alate, a pandemija im je pružila zgodan izgovor), prenosi RTS.
Drugim rečima, kamere za prepoznavanje osmeha su u mnogo čemu još i najmanje opasna vrsta tehnologije nadzora. Njihova prednost je to što su očigledne. Ostali sistemi kontrole su mnogo suptilniji i verovatno će postati uobičajena praksa u svim kompanijama.
Pročitajte i:
Srbija i Hrvatska menjaju Zakon o ličnim kartama: Kako će izgledati nova dokumenta
Pogled u kameru i plaćeno: Kako virus korona podstiče razvoj biometrije u Rusiji
„Veliki brat“ u zlatnom gradu: Uvodi se prepoznavanje lica na svakom koraku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala