Na putu Srbije stoji devojka koja je šokirala Rusiju /video/

© Foto : FIBAEma Meseman
Ema Meseman - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Sve je ove srede podsećalo na Indijanapolis 2002. godine: Četvrtfinale sa domaćinom, teška, rovovska borba protiv glavnog favorita turnira i sjajne srpske devojke kojima je u ključnim momentima proradio inat, pa ni sumnjive sudijske odluke nisu mogle da ih zaustave na putu ka polufinalu.
Mnogi će reći – sada je sve lakše, eliminisali smo strašnu Španiju, put do zlata je otvoren, ali...
Nemojmo se zavaravati.
Čeka nas podjednako teška, ako ne i teža, polufinalna utakmica sa Belgijom i sjajna Ema Meseman koja je, do sada, možda i najviše pokazala na ovom turniru!
Dvadesetosmogodišnja košarkašica ruskog Jekaterinburga na prvenstvu je prosečno beležila  23.8 poena, 7.3 skokova i 3.3 asistencije, i biće sigurno glavni faktor i udarna igla Belgijanki i u ovom polufinalu.
Ona je u četvrtfinalu odigrala spektakularnu partiju protiv Rusije, ubacila je 33 poena i imala 11 skokova, za pobedu od 85:83. 
Dakle, zna se šta je ključ – zaustaviti Emu snažnom odbranom kakva je demonstrirana protiv Španije.
Sa obzirom da je četa Marine Maljković, u utakmici sa domaćinom, uspela da se izbori sa robusnom Ndur i da je drži što dalje od koša i reketa, sigurno je da naše devojke imaju znanja i umeća da nađu način i za eliminisane odlične Belgijanke.
Sonja Vasić - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Sonja je objasnila Evropi: Srbe nikada ne treba da razbesnite!
Drugi ključni faktor koji bi Srpkinjama mogao doneti finale je, ponovo, recept demonstriran protiv domaćina, snažna odbrana i svođenje izuzetno efikasnog rivala na mali broj poena. Vredi istaći, na jedinoj utakmici koji su izgubile na ovom turniru, Belgijanske su dale svega 55 poena, i to protiv Bosne i Hercegovine.
Treći faktor je naša igra u napadu.
Ne bi smeli da nam se ponove prazni minuti kao protiv Španije, loš šut sa distance i, bukvalno, „izmišljanje“ i „rudarenje“ svakog poena.
I ako se već, nekako, podrazumeva da će Srbija igrati na krilima ženskog Bodiroge Sonje Vasić, i standardno dobrih Anderson, Jovanović, Bruks i Krajišnik, vreme je, možda, da se Ani Dabović da malo više prostora da pokaže sve ono što je krasilo na prethodnim velikim takmičenjima.
Ona može biti jedan od glavnih faktora koji bi pretegao na stranu Srpkinja u ovom polufinalu!
A sad, malo statistike!
Ko bolje šutira, a ko bolje skače?
Procenat šuta je podjednak – obe ekipe imaju po 45%.
Belgijanke su bolje u šutu za dva poena (54.5% u odnosu na 50.3%), ali Srpkinje imaju prednost u šutu za tri (34.1% prema 23.3%) i sa linije penala (82.2% prema 77.5%).
Što se tiče skoka, ponovo, dominiraju naše košarkašice. Srpkinje, u proseku, imaju 27 defanzivnih i 14 ofanzivnih skokova, u odnosu na 22 defanzivna i 11 ofanzivnih skokova Belgijanki.
I za kraj, i tradicija je na našoj strani!
Od četiri meča koja su igrala ova dva rivala, Srpkinje su dobile zadnja tri. Poslednji na Evropskom prvenstvu 2019. godine, no treba biti maksimalno oprezan – pošto su naše devojke jednu sličnu tradiciju nepobedivosti Španije srušile pre nepuna 3 dana.
Znači, večeras od 21 sat (ako niste u Valensiji) svi pred male ekrane i podrška reprezentativkama Srbije na putu ka finalu!
I neka ih vodi staro pravilo: Atraktivan napad osvaja publiku, a titule i medalje dobra odbrana!
Srećno, devojke!
► Srpska zamka i Marinin „kec iz rukava“
► Nije pomogla ni pljačka sudija – srpske heroine pesmom „zapalile“ Valensiju /video/
► „Isto nam se dogodilo sa sudijom i protiv Crne Gore, ali – Bog nas je pogledao“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala