Kosovski specijalci sprečili uspon srpskih alpinista na Šar planinu

© Foto : PixabayŠar planina
Šar planina - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Specijalna jedinica Kosovske policije iz Uroševca ne dozvoljava planinarima koji su došli iz svih krajeva Srbije penjanje na planinski vrh Ljuboten, javio je RTV Kim.
Kako se navodi, istovremeno su dva autobusa sa još stotinak planinara iz Srbije zaustavljena u Štrpcu i nije im dozvoljen put do ski centra, gde je trebalo da se pridruže ostalim planinarima i krenu u pohod na najviši vrh Šar planine.
Oko 120 planinara iz različitih krajeva centralne Srbije, ali i sa severa KiM, trenutno su blokirani u ski centru Brezovica od strane specijalne jedinice Kosovske policije koja im ne dozvoljava da krenu dalje, iako je čitava manifestacija ranije prijavljena Kosovskoj policiji, preneo je Tanjug.
Prema rečima Radeta Kneževića, predsednika Planinarskog društva "Kopaonik", noćas ih je o zabrani obavestio komandir policije u Štrpcu Dragan Ivanović, da bi jutros to učinili i specijalci koji su došli i ne dozvoljavaju im odlazak iz hotela.
Komandir Policijske stanice u Štrpcu Dragan Ivanović rekao je za RTV Kim da nije ovlašćen da daje izjave jer je slučaj u nadležnosti Regionalne policije u Uroševcu.
Iz Regionalne policije Uroševac potvrđeno je da je zahtev alpinista za penjanje odbijen.
"Zahtev svih alpinista, ne samo iz Srbije, je odbijen. Nikome nije dozvoljeno da se penje na Šar planinu", navodi se u pisanom odgovoru portparola policije Kenana Veseljija.
Prištinska Koha takođe prenosi da je zahtev planinara za penjanje na Šar planinu odbijen.
Veselji nije objasnio zašto planinarima nije dozvoljeno da se penju.

Razlog zabrane planinarenja saopšten samo usmeno

Član Udruženja planinara "Uspon" iz Štrpca Dušan Popović kaže da je predsedniku tog udruženja kosovska policija kasno sinoć saopštila da tradicionalna vidovdanska akcija, penjanje na vrh Ljuboten, u organizaciji Planinarskog saveza Srbije, ne može biti održana.
Kao razlog, koji su samo usmeno saopštili naveli su, kaže Popović, mogućnost da se srpski planinari na toj planini susretnu sa albanskim.
Popović kaže da albanski planinari nisu prijavili nikakvu akciju, te dodaje da do sada nikada nije bilo problema, a da se vidovdanska akcija u organizaciji Planinarskog saveza Srbije održava već 12 godina.
"Sada nam je u planu bilo penjanje na Ljuboten sa obilaskom Štrbačkog jezera. U akciji je trebalo da učestvuje 250 do 300 planinara iz centralne Srbije, sa KiM i Severne Makedonije. Obavestili smo nadležne o tome, ali kasno sinoć su zvali predsednika da mu kažu da akcija ne sme da se održi", rekao je Popović za Tanjug.
On je dodao da su dva autobusa jutros vraćena iz Beograda i da nisu uspeli da dođu ni do Štrpca.
U Kancelariji za Kosovo i Metohiju ocenjuju da je takva vrsta ograničavanja slobode kretanja najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, "osim kada su planinari srpske nacionalnosti".
"Apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da odlučno reaguju u ovakvim situacijama, jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produbi", ističu u saopštenju.
Kancelarija je pozvala srpske planinare i građane Štrpca da budu mirni i da ne nasedaju na još jedan očigledan pokušaj provokacije od strane Prištine.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala