Mađarski huk i potvrda poruke svetu koja je krenula iz Rusije /foto, video/

© AP Photo / Zoltan MatheNavijači Mađarske pred meč sa Francuskom
Navijači Mađarske pred meč sa Francuskom - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Puškaš arena u Budimpešti je zvučala kao pravo bojno polje tokom utakmice Evropskog prvenstva između Mađarske i Francuske, sve zahvaljujući mađarskim navijačima koji su frenetično bodrili svoje ljubimce do iznenađujućeg remija (1:1), a poslali su i poruku odbijanja „klečanja“ fudbalera uoči početka meča.
Selektor ruske reprezentacije Stanislav Čerčesov na meču protiv Hrvatske - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Rus odbio provokaciju o „klečanju i zviždanju“
Puškaš arena u Budimpešti je bila pravo bojno polje tokom prve faze Evropskog prvenstva, prepune tribine su bodrile, pre svega reprezentaciju Mađarske, a to je posebno bilo upečatljivo tokom utakmice sa Francuskom.
Hrabri mađarski fudbaleri su uspeli da u „grupi smrti“ ostvare dva remija, osvoje dva boda i da se časno oproste od smotre najboljih evropskih nacionalnih selekcija.
Jedna od ekipa koja nije uspela da pobedi Mađarsku je Francuska, veliki favorit za pobedu na Evropskom prvenstvu, ali do trijumfa nad Mađarskom izabranici selektora Didijea Dešana nisu stigli, šokirani navijanjem domaćih navijača.
Više od 60.000 ljudi prisustvovalo je meču, a prava eksplozija se dogodila posle gola Atile Fiole, koji je potom uleteo u publiku.
Jedan od novinara je prokomentarisao da nikada nije čuo veću buku na fudbalskom stadionu.
​Uz sve to, navijači Mađarske su se usprotivili „klečanju“ pre početka utakmice, što je deo kampanje proistekle iz pokreta „Crni životi su bitni“, a koji je od svoje osnovne ideje, zahteva za rasnu jednakost u SAD, prerastao u političku propagandu, prevashodno protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.
​Prethodno je klečanje naišlo na negativnu reakciju i u Rusiji, o čemu je govorio i selektor Stanislav Čerčesov, a Mađari su otišli korak dalje, pošto se tim povodom oglasio i premijer Viktor Orban.
„Ne sviđa mi se klečanje. Kada ste gost u nekoj zemlji, morate da razumete njenu kulturu i da je ne provocirate. Navijači su reagovali onako kako se reaguje na provokaciju. Muškarci kod nas kleče samo pred Bogom, državom i budućom suprugom“, istakao je Orban.
Orban je odbio da prisustvuje utakmici u Nemačkoj gde su se sastale Nemačka i Mađarska, zbog ideje domaćina da utakmicu obeleži zastavama u duginim bojama, ali sve to ostaje u drugom planu, pre svega zbog sjajnih mađarskih navijača.
Svedok toga je bio i srpski novinar, komentator Sportkluba Dragan Čiča, koji je podelio delić atmosfere sa meča između Francuske i Portugalije.
​► Bura u Španiji zbog jednog čoveka: „Očevi i sinovi spavaju kada ga gledaju“ /video/
Sve ili ništa – skoro 12.000 Škota protiv „šake“ Hrvata /foto/
Rat duginim bojama pred utakmicu: Nemci spremili provokaciju za Mađare, ali je UEFA reagovala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala