Džonson „presekao“ i poslao britanski razarač Rusima na prag?

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaBritanski razarač u Crnom moru
Britanski razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Konačnu odluku o prolasku britanskog razarača „Difender“ Crnim morem doneo je premijer Velike Britanije Boris Džonson, piše list „Telegraf“, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane.
Prema podacima lista, šef britanske diplomatije Dominik Rab ranije je izrazio zabrinutost u vezi sa planovima ministra odbrane Bena Volasa da pošalje razarač tom rutom.
„Odluka je saopštena Dauning stritu kako bi premijer napravio konačan izbor. Instrukcije su date razaraču tipa 45 u ponedeljak“, piše list.
Kako navodi „Telegraf“, diskusije u vladi su pokazale da su pre misije „otkriveni rizici“.

London testirao Moskvu?

Istovremeno, publicista Mark Episkopos piše za časopis „Nešenal interest“ da je upadom razarača u ruske vode Crnog mora London verovatno želeo da proceni odlučnost Moskve da odbrani prisajedinjenje Krima Rusiji.
On je skrenuo pažnju na to da na činjenicu da su britanski analitičari bili iznenađeni žestinom ruske reakcije na taj incident.
„Reakcija Kremlja daje nedvosmislen odgovor, a to je da Moskva neće tolerisati nikakve izazove trenutnom statusu Krima, bilo da su vojni ili diplomatski“, rekao je Episkopos.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Rusija: Sada svi znaju – ko hoće u naše vode, moraće prvo da „pokuca“ i pita za dozvolu
Autor članka je izneo pretpostavku da bi oštra reakcija Rusije na ono što se dogodilo mogao da bude pokušaj uspostavljanja čvrstih granica ili sprečavanja rastuće vojne saradnje između Ukrajine i NATO-a, posebno aktivnosti ukrajinske vojske i Severnoatlantske alijanse u blizini ruskih pomorskih granica.
S tim u vezi, Episkopos je dodao da se akcije Moskve podudaraju sa stavom koji je izneo predsednik Vladimir Putin u članku za nemački list „Cajt“. U njemu je šef Rusije nazvao NATO „reliktom Hladnog rata“ koji je „potkopao“ evropsku bezbednost.
Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB u sredu je ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala